BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a zöldség drágulása volt gyorsabb a béremelésnél

A zöldségek gyors drágulása egyrészt az aszályoknak, a globális felmelegedésnek, másrészt a munkaigényes ágazatban tapasztalható számottevő béremeléseknek tudható be – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az elmúlt másfél évtizedben érezhetően magasabb az átlaghőmérséklet, és az aszályos időszakok is hosszabbak – nem véletlen, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja az öntözéses gazdálkodás segítése, amivel mérsékelhetők a csapadékmentes időszakok okozta károk. A mezőgazdaság, különösen a gyümölcs-zöldség ágazat kifejezetten munkaigényes, ráadásul rosszul fizetett területről van szó, az elmúlt években azonban tetemes béremeléseket láthattunk – tette hozzá.

Fotó: Kallus György / VG

A bruttó átlagkereset 93 százalékkal nőtt 2006 és 2018 között, míg az infláció csupán 47 százalékkal – derült ki a Világgazdaság számításaiból. A fogyasztói árak 2014-ig gyorsabban emelkedtek, mint a bérek, azóta a válság miatt elhalasztott fogyasztás pótlása figyelhető meg.

Összességében a keresetek kétszer gyorsabban emelkedtek a teljes időszak alatt, mint a drágulás üteme. Árnyalja a képet, hogy az élelmiszerek ára 65 százalékkal emelkedett 2006 és 2018 között, ráadásul az ételek drágulási üteme 2016-ig meghaladta a bérek növekedését. Ez azért lényeges, mert az élelmiszereknél nem lehet elhalasztott fogyasztásról beszélni. Annak ellenére volt gyorsabb az élelmiszerárak emelkedése az inflációnál, hogy számos termékkategóriában áfacsökkentéssel élt a kormány.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.