BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilőnek a kiva- és katabevételek 2020-ban

A kormány az idei 426,8 milliárd forint után jövőre 560,8 milliárd forint befizetését várja a cégektől csak a tárasasági adóból. A növekvő adóbevételek nem feltétlenül okoznak többletterhet, a háttérben a megszűnt kulturális TAO-felajánlások és a sportfelajánlások szabályainak változása áll, de kétségtelenül nő az adóterhelés.

A kormány nyilvánosságra hozta a 2020-as társaságiadó-bevételeivel kapcsolatos számítást, amelyből kiderül, hogy a cégek által fizetendő adó 30 százalékot meghaladó mértékben is növekedhet az idei tervekhez mérten, de még a TAO-felajánlások és -jóváírások után is a nettó bevételek az idei 399,1 milliárd forintról 501,1 milliárdra növekednek, ami egy év alatt 25,4 százalékos emelkedést takar.

Első látásra meglepő a bevételek ilyen mértékű gyarapodása, hisz szó sincs az adókulcsok emeléséről.

A napokban publikált részletekből kiderül, hogy a költségvetési bevételek növekedése mögött több dolog húzódik meg: a kormány egyrészt a vártnál gyorsabb gazdasági növekedéssel magyarázza a folyamatokat, vagyis már az idei bevételek meghaladják a terveket, aminek következtében magasabb lesz az induló bázis, a másik okként a társasági adón keresztüli sport- és kultúratámogatási rendszer szabályozásváltozásait jelölték meg.

Fotó: Shutterstock

Közismert, hogy már idén sem lehet kulturális célra társasági adót felajánlani – ezt a rendszerben tapasztalt visszaélések miatt megszüntette a parlament. Az erre tervezett évi mintegy 30 milliárd forint közvetlenül költségvetési bevételként jelentkezik, és ezért is nő meg a büdzsé adóbevétele. A sportcélú felajánlásokkal a cégek idén és jövőre is élhetnek, ám jövőre megszűnik a társaságiadó-előleg decemberi feltöltési kötelezettsége, ezzel az egyik felajánlási lehetőség is kiesik. A hatályos szabályok szerint ugyanis a cégek a havi vagy negyedéves adóelőlegből, az adóelőleg kiegészítéséből (feltöltéséből) és az éves adójukból tehetnek felajánlásokat – ezek közül most megszűnik egy időpont.

Ennek ellenére a költségvetési terv azzal számol, hogy a sportcélú felajánlások tovább emelkednek, s jövőre elérik a 127 milliárd forintot az idei várható 112 milliárd után.

2020-ban megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, a kormány azzal kalkulál, hogy a korábbi evások kisebbik része nem a megmaradó kisadókat választja, hanem visszatér a társasági adó hatálya alá – ezzel is a TAO-bevételeket növelve. A ténylegesen adózás alá vont jövedelem (pozitív társaságiadó-alap) jövőre a tervek szerint 6823,8 milliárd forint lehet, ez az összeg tartalmazza a szintén jövőre hatályba lépő, az agresszív adótervezés visszaszorítására irányuló intézkedések hatását is.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.