BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százezerrel többen élnek alkalmi munkából, mint öt éve

Csaknem nyolcezer idénymunkással kevesebb dolgozott a mezőgazdaságban az idén júniusban, mint egy évvel korábban, az idegenforgalomban viszont több mint ezerrel nőtt a számuk, és több mint tízezerrel többen élnek alkalmi munkából.

Az idénymunka és az alkalmi munka az egyszerűsített foglalkoztatás egy-egy fajtája. A legtöbb egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó a kereskedelemben helyezkedett el, de jellemző még ez a foglalkoztatási típus az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is – tudta meg a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Az elmúlt öt év foglalkoztatási adatait vizsgálva jól látszik, hogy

az alkalmi munkások száma folyamatosan növekszik. Torzítja ugyanakkor a képet, hogy ezzel egyidőben csökken a feketén foglalkoztatottak aránya, ami a piac fehéredését mutatja.

A hivatalos nyilvántartásban egy foglalkoztatott egy hónapban csak egyszer szerepel, de ugyanaz a foglalkoztatott egy vagy több foglalkoztatóhoz kapcsolódóan naptári éven belül több hónapon keresztül is szerepelhet.

Fotó: Földi Imre

Alkalmi munkák esetében a nyár a domináns időszak: míg idén januárban csaknem 189 ezer alkalmi munkás dolgozott, addig júniusban már 269 ezer. Általában a július a csúcs és egyben a fordulópontot – addig minden hónapban növekszik a létszám, majd csökkenni kezd. Januárban foglalkoztatja a legkevesebb alkalmi munkást a gazdaság. A növekedés ötéves távlatban is jól látszik: 2014 júniusában 166,7 ezer alkalmi munkás dolgozott hivatalosan, mára több mint százezerrel nőtt a számuk.

A legdinamikusabban az idegenforgalmi idénymunkások száma növekszik: a turizmus folyamatos bővülése miatt az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott a számuk.

2014 júniusában 3,8 ezren, az idei azonos időszakban már 7,7 ezren dolgoztak idegenforgalmi idénymunkásként. Ezen a területen is a július és az augusztus a csúcs, tehát a korábbi évek tendenciáját figyelve a következő két hónapban még nőhet a számuk.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.