BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillagászati összegeket kapnak a vezérek

Nem annyira az egyéni teljesítmény, sokkal inkább a tőzsdeindexek mozgása határozza meg a vezérigazgatók javadalmazását az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban a 350 legnagyobb tőzsdei cég vezérigazgatójának az átlagos javadalmazása tavaly 17,2 millió dollárt tett ki

– állapítja meg elemzésében az Economic Policy Insti­tute. Ennek alapján a vezérigazgatók átlagfizetése 278-szorosan haladja meg a tipikus munkavállaló bérét. A különbség 1965-ben még csupán 20-szoros, 1989-ben pedig 58-szoros volt.

A vezérigazgatói fizetések 1978 óta az inflációval korrigálva több mint 940 százalékkal nőttek, 33 százalékkal meghaladva még az S&P 500-as index gyarapodását is. Eközben az amerikai átlagbér mindössze 11 százalékkal emelkedett, a lakosság legjobban kereső 0,1 százalékának a jövedelme viszont 339 százalékkal.

Fotó: Pixabay

2017-hez képest egyébként 0,5 százalékkal csökkentek a vezérigazgatói javadalmazások, de ha kétéves távon vizsgáljuk a fizetések dinamikáját, akkor 7,1 százalékos a növekedés.

Ebben már nagy szerepe volt az utóbbi időben elterjedt részvényjutalmaknak is, amelyekből 2018-ban átlagosan 7,5 millió dollár értékben részesültek a vezérigazgatók.

Hosszú távon vizsgálva a trendeket, a legutóbbi válságot követő fellendülés 2009-es kezdete óta 52,6 százalékos az első számú vezetők keresetnövekedése, ezalatt az átlagos munkavállaló bére 5,3 százalékkal emelkedett.

A vezetői javadalmazások egyébként a dotcombuborék dagadásával párhuzamosan 2000-ben érték el a legmagasabb szintjüket, 21,5 millió dolláron, akkor már az átlagos alkalmazotti fizetés 368-szorosát kapták.

A lufi kidurranásakor, a 2000-es évek elején a vezérigazgatói fizetések ismét visszaestek, majd 2007-re újra megközelítették, de nem érték el a 2000-es szintet.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.