BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem 3 milliárd euró exporttöbbletet termeltek a szolgáltatások

Az egyenleg javulása legnagyobbrészt a turizmus, a légi szállítási szolgáltatások és a közúti szállítási szolgáltatások eredményével magyarázható.

A szolgáltatások euróban számított exportja 6,3, importja 3,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,704 milliárd euró volt, 266 millió euróval több az egy évvel korábbinál – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyenleg javulása legnagyobbrészt a turizmus, a légi szállítási szolgáltatások és a közúti szállítási szolgáltatások eredményével magyarázható.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások csoportjának részesedése 36 százalékos volt, ezt követte a turizmus 31 százalékkal, a szállítási szolgáltatások csoportja 25 százalékkal. Az importban az üzleti szolgáltatások részesedése 54 százalékkal, a szállítási szolgáltatások 21, a turizmus 19 százalékkal részesedett

Az aktívum 52 százaléka a turizmusból, 31 százaléka a szállítási szolgáltatásokból származott. Az év első kilenc hónapjában a szolgáltatások exportja 4,1 százalékkal, a behozatal 3,0 százalékkal nőtt. Az exporttöbblet 417 millió euróval 6,988 milliárd euróra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.