BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért a török recesszió

Ismét nőtt a török GDP, de a jó adatokban az alacsony bázis és az újra felpörgetett hitelezés is szerepet játszik.

Kilábalt a török gazdaság a technikai recesszióból. A tegnapi adatok szerint a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal bővült a gazdaság az előző év hasonló időszakához képest, 0,4 százalékkal pedig a második negyedévhez viszonyítva. A tényadatok jelentősen elmaradnak a 2,5, illetve az 1,5 százalékos bővülést előrevetítő kormányzati várakozásoktól. A Reuters elemzői konszenzusa közelebb járt a valósághoz: 1 százalékos éves alapú növekedéssel kalkulált, az idei egész évre pedig 0,5 százalékot vár. A kormányzat magához képest visszafogott idei várakozást tett közzé, 0,5 százalékos GDP-növekedésben bízik, a jövő évre viszont 5 százalékos célt jelölt meg.

Fotó: AFP

A vizsgált időszakban az agrárium húzta a gazdaságot, 3,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. Az ipar is kezd magára találni, 1,6 százalékkal nőtt a termelés éves bázison, bő egyévnyi folyamatos zsugorodás után. A szolgáltatásoknál már csak 0,6 százalékos a növekmény, de az építőipar teljesítményén látszik, hogy a gazdaság talpra állása még nem teljes: a szektor éves viszonyításban 7,8 százalékkal zsugorodott.

Ismét nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya. A tisztított adatok szerint az export októberben stagnált, de az import éves bázison 1,7 százalékkal gyarapodott. Az őszi folyó fizetési mérleg adatai csak a jövő héten érkeznek, de vélhetően az elmúlt három hónapban látott, 2 milliárd dollárt meghaladó többlet gyorsan apadni kezdett. A török külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg éveken át deficites volt, a tavalyi devizaválság miatt azonban zuhanni kezdett a fogyasztás és az import is, ami csökkentette az óriási mínuszokat. Azzal, hogy Törökország kilábalt a recesszióból és a hitelkihelyezések újra gyarapodni kezdtek, ismét nő majd az import. Ez rossz hír a lírának, amely a dollárral szemben a nyár eleje óta egy viszonylag stabil, 10 százalékos sávban mozog, és az árfolyamot a folyó fizetési mérleg többlete is erősítette.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.