BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rontottak a kilátásokon a koronavírus miatt

A világgazdasági kilátások romlása és a járvány miatt 0,2 százalékponttal 3,1 százalékra mérsékelte a Magyarországra vonatkozó idei növekedési prognózisát az Oxford Economics, amelynek Magyarországért felelős elemzője szerint a betegség következményei miatt akár 3 százalék alá is csökkenhet a bruttó hazai termék bővülésének előrejelzése.

A koronavírus okozta bizonytalanság nyomán 0,2 százalékponttal, 3,1 százalékra mérsékeltük a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésének előrejelzését – tudta meg a Világgazdaság Szendrei Vandától, az Oxford Economics elemzőcég közgazdászától.

A prognózist elsősorban a koronavírus gazdasági hatásai és a világgazdaság lassulása miatt mérsékelték.

A magyar kormány előrejelzése 3,5 százalékos GDP-növekedést feltételez, ez mindössze 0,2 százalékponttal magasabb az Oxford Economicsnak a koronavírus megjelenése előtti előrejelzésénél.

Fotó: AFP

A Világgazdaság legutóbbi, február közepi elemzői konszenzusa 3,6 százalékot prognosztizált, de ezek a várakozások még nem vagy csak kismértékben számoltak a koronavírus hatásaival. Az elemző rámutatott:

Magyarország kínai kitettsége ugyan nem számottevő – a félkész termékek mindössze 3 százaléka származik a távol-keleti országból –, azonban a kínai eseményeknek a másodkörös hatásokon keresztül súlyos következményük lehet az export és ezen keresztül az ipar területén.

Ez utóbbi 2,8 százalékkal nőhet 2020-ban – a korábbi előrejelzés 3 százalék volt. A szakértő szerint, amennyiben a koronavírus hatása nem szűnik meg, az Oxford előrejelzését tovább kell csökkenteni. Várhatóan 2,9-3 százalék körülire mérséklődhet a prognózis.

A beruházások a tavalyi 15 százalék helyett 6,7 százalékkal bővülhetnek – hangsúlyozta Szendrei Vanda. Az építőipart az érvényes építési engedéllyel rendelkező lakásfejlesztések 5 százalékos áfájának 2023-ig való kitolása támogatja, ám a munkaerőhiány és az uniós források lassabb beáramlása fékezheti a szektort.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.