BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kereskedelem visszaesése a fizetési mérleget is magával rántotta

Áprilisban az exportbevételek még a márciusiakhoz képest is több mint egyharmaddal, az importkiadások pedig több mint egynegyeddel visszaestek.

Áprilisban az exportbevételek még a márciusiakhoz képest is több mint egyharmaddal (37,1 százalékkal), az importkiadások pedig több mint egynegyeddel (26,3 százalékkal) visszaestek, az áruforgalom deficitje így 160 millió euróról 937 millió euróra ugrott, és a folyó fizetési mérlegben is 1,074 milliárd euró hiány támadt, az előző havi 311 millió eurót követően – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent havi fizetési mérleg-statisztika adataiból.

Az ország nemzetközi pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére alkalmazott,

  • a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási képesség a külfölddel szemben 892 millió finanszírozási igényt mutatott áprilisra, a márciusi 131 millió euró után.
  • A tőkemérlegben 183 millió euró volt a márciusi aktívum, miután az uniós tőketranszfer a márciusi 192 millió eurónál valamivel nagyobb, 223 millió euró volt.
  • Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

    Az áruforgalmi hiányt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete – az előző hónappal ellentétben – áprilisban nem tudta kompenzálni, hiszen alapvetően az utazási korlátozások miatt 160 millió euróra apadt a márciusi 295 millióról és az első két hónap 500 millió euró fölötti szintjéről. Az idegenforgalmi aktívum szinte eltűnt, mindössze 7 millió euró volt áprilisban, miközben januárban és februárban 259 millió, illetve 211 millió euró volt, és még márciusban is 62 millió maradt belőle.

    A jövedelmek egyenlege a szokásosnál jóval kisebb, 217 millió euró hiányt mutatott, a márciusi 406 millió, és a februári 377 millió euró után. A befektetések után járó jövedelmekből a márciusinál 136 millióval kevesebb, 507 millió eurót vontak ki a jövedelemtulajdonosok, ezen belül 129 millió euróval csökkent a közvetlen működőtőke befektetések nyereségéből hazautalt profit – derül ki az MNB előzetes adataiból.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.