BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További gazdaságélénkítő pályázatokat javasol az MMK

A támogatások egyik részére az innovatív tervezési technológiák használatának elterjesztése érdekében mikrovállalkozó mérnökök is pályázhatnának.

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) több javaslatot készített a kormányzatnak, kezdeményezve, hogy újabb pályázatokkal támogassák a hazai gazdaság húzóágazatát, az építésgazdaságot – közölte a kamara.

Az MMK javaslata szerint a támogatások egyik részére az innovatív tervezési technológiák használatának elterjesztése érdekében mikrovállalkozó mérnökök is pályázhatnának.

A pályázati támogatások másik részét – részben közvetlenül a lakosságnak szóló pályázatokon keresztül – családi házak és kisebb társasházak, iskolák, egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítéséhez lehetne igénybe venni.

„A tervezőirodák korszerűsítését – eszközbeszerzését és képzését – támogató pályázatokra van szükség, amely segíti őket új, innovatív tervezési technológiák rendszerszerű alkalmazására, az ehhez szükséges eszközök beszerzésére, a továbbképzések finanszírozására. Ez a hazai versenyképesség és a mérnöki munka exportjának legalapvetőbb feltétele. A pályázatok kiírásánál figyelembe kell venni a hazai adottságokat: azt, hogy a hazai tervezők túlnyomórészt mikrovállalkozásban, kisebb része kis- és középvállalkozásokban végzi munkáját, ezért ne legyen alsó létszámhatár a kiírásban. Javasoljuk a tervezővállalkozások részére elkülönítetten pályázati keret kiírását” – írja az MMK elnöke.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormányzatnak küldött javaslat indoklásában Nagy Gyula kifejtette: a következő évtizedekben használt építmények minősége, élhetősége, energiahatékony üzemeltetése és hosszútávú fenntarthatósága alapvetően a tervezők munkáján múlik.

Ha azt szeretnénk, hogy az építőiparban minőségi szintet lépjünk, a folyamatban meghatározó szerepet játszó tervezők tudásának és eszközeinek fejlesztését támogatni kell.

A jól képzett, nagyrészt mikrovállalkozásban dolgozó mérnökök tudásukat akkor tudják hatékonyan kihasználni, ha ugyanolyan korszerű eszközökkel rendelkezhetnek, mint a nagyobb tervezőirodánál dolgozó társaik.

E cél eléréséhez javasolja az MMK, hogy a tervezőcégek többségét alkotó 1-4 fős mikrovállalkozások is pályázhassanak a technológiai, informatikai hátterük megújítását segítő forrásokért. Az építőipar támogatására nemrég kiírt pályázatok nagyon fontosak, de ezeken a tervező mikrovállalkozások sajnos nem indulhatnak, mert a legújabb GINOP és VEKOP pályázatok is magasabb, 5 fős létszámküszöböt írnak elő.

A járvány építőiparra gyakorolt negatív hatásainak enyhítése érdekében a mérnöki kamara az intézményi felújítások ösztönző támogatását és a lakossági felújítások támogatását is javasolja.

A járvány miatti veszélyhelyzetben bezártak az oktatási, kulturális, hitéleti, sport és egyéb intézmények, valamint szünetelnek az állami, önkormányzati, egyházi és magánszektorban a kapcsolódó szolgáltatások.

Az MMK javaslata szerint az intézmények újraindítása előtt – és a még hosszabb ideig tartó egészségügyi védekezéshez kapcsolódó szünetelés idején – célszerű lenne koncentrált támogatással segíteni ezen intézmények felújításának tervezését és kivitelezését.

A járvány hatásaként csökkenni látszik az új lakások építése és vásárlása iránti igény. Ez a felújítások, bővítések felé tereli a lakossági igényeket, amelyek gyakran összekapcsolódnak energetikai megtakarítási szándékokkal, belső épületgépészeti és elektrotechnikai felújításokkal.

A Magyar Mérnöki Kamara álláspontja, hogy mindenképpen célszerű mielőbb újraindítani és megerősíteni azokat az állami programokat, amelyek a lakosság energiamegtakarítási célú lakás- és épületfelújításait támogatják.

A pályázatok egyszerre több, fontos célt szolgálnának: segítenék a hosszútávú, környezetvédelmi szempontból is fontos energiamegtakarítási célok érvényesülését a családi házak körében is, egyúttal munkát biztosítanának a helyi, tervező és építő kis- és középvállalkozásoknak.

A gazdaság helyreállításában nagy szerepet játszhat, ha a járvány után szinte azonnal teljes kapacitással működik újra az építőipar, ehhez viszont az kell, hogy a mérnökirodák időben elő tudják készíteni az állami, önkormányzati és magánberuházások terveit. Ezt kell segítenie a pályázati rendszereknek

– tette hozzá a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.