BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vihar előtti csend a munkaerőpiacon

Ismét a vártnál többen nyújtottak be munkanélküli-segély iránti kérelmet az Egyesült Államokban. A kormányzati támogatási programok kifutásával, valamint a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulásával az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is nőhet az állástalanok száma.

Újabb 1,3 millió munkanélküli-segély iránti kérelmet nyújtottak be a múlt hé­ten az Egyesült Államokban a Dow Jones által várt 1,25 millió helyett, és 17,33 millióan vannak tartósan állás nélkül.

A segély­kérelmek száma sorozatban 16. he­te haladja meg az egymilliót, és Ian Shepherdson, a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza szerint csak augusztusra süllyed ez alá. Könnyen lehet azonban, hogy ez csak vágyálom a koronavírus-járvány felgyorsulása miatt.

Az Egyesült Államokban szerdán újabb rekordot, 67 632 megerősített esetet regisztráltak nem egészen 24 óra alatt, és a USA Today összesítése szerint már több mint 20 szövetségi állam döntött a nyitás leállítása vagy különböző létesítmények újbóli lezárása mellett.

Ez további elbocsátásokhoz vezethet a közeljövőben, külö­nösen a járvány által leginkább érintett déli és nyugati államokban,

  • például Texasban,
  • Floridában,
  • Arizonában
  • és Kaliforniában.
  • Texasban és Floridában a múlt héten 100-100 ezer, Kaliforniában több mint 200 ezer segélykérelmet nyújtottak be. A negatív hatást különösen a GDP 70 százalékát adó fogyasztás érezheti meg, és a helyzet tovább romolhat, a hónap végétől ugyanis már nem fizetik a központi költségvetésből a heti 600 dolláros segélypótlékot.

    A JPMorgan Chase Institute felmérése szerint ez az összeg eddig visszakerült a gazdaságba, mert a pótlékot kapók 10 százalékkal többet költöttek, mint amikor dolgoztak.

    Ez a trend ellentétes a recesszió idején megszokottal, amikor a munkanélküli-segélyből élő háztartások általában 7 százalékkal csökkentik a kiadásaikat.

    A helyzet hasonló máshol is. Ausztráliában például 22 éves csúcsra, 7,4 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta annak ellenére, hogy júniusban a vártnak majdnem a duplájával, mintegy 211 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az előző havihoz képest.

    Az állástalanok száma 69 ezerrel, több mint 992 ezerre emelkedett, ami mintegy harmadával több a 2008-as globális pénzügyi válság alatt mértnél. Közgazdászok szerint a munkanélküliségi ráta meghaladta volna a 11 százalékot a kormány munkahelymegőrző programja nélkül – ez azonban hamarosan kifut, így az állástalanok aránya valószínűleg még egy ideig magas marad.

    Ráadásul Victoria államban már tart a járvány második hulláma, Diana Mousina, a sydney-i AMP közgazdásza ezért arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta az év végére is 8,5-9 százalék körül alakul.

    Fotó: Angela Weiss / AFP

    Az Egyesült Királyságban a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 649 ezer ember veszítette el a munkahelyét március és jú­nius között a kormány nagyszabású támogatása ellenére.

    A költségvetésből 9,4 millió kényszerszabadságra küldött munkavállaló bérének 80 százalékát fedezik, de ez a program októberben véget ér.

    Az Of­fice for Budget Responsibility nevű független elemzőintézet figyelmeztetett arra, hogy a munkanélküliek aránya 13 százalékra ugorhat a mostani 3,9 százalékról, és ezt a félelmet támasztja alá a Brit Kereskedelmi Kamara felmérése is.

    Eszerint a vállalatok közel egyharmada tervez elbocsátásokat a következő három hónapban.

    A jelenlegi helyzetet „vihar előtti csendnek” nevezte Yael Selfin, a KPMG vezető brit közgazdásza, aki szerint a kormányzati program megmentette ugyan a munkaerőpiacot az azonnali súlyos válságtól, de a kifutásával „valószínűleg megmutat­kozik majd a recesszió teljes hatása”.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.