Magyar gazdaság

Japán új miniszterelnöke bekeményített Kínával szemben

Szuga Josihide nem fogja ölbe tett kézzel nézni Kína régiós befolyásának növekedését.

Japán segít a délkelet-ázsiai országoknak növelni védelmi képességeiket a tengeren

– jelentette ki Szuga Josihide japán kormányfő szerdán az indonéz fővárosban, Jakartában.

A sarkára állt Szuga Josihide
Fotó: Nicolas Datiche – Pool/Getty Images

A politikusnak, aki körútja keretében előzőleg Vietnamban tárgyalt, ez az első külföldi útja azóta, hogy a múlt hónapban miniszterelnökké választották. Térségbeli látogatásának egyik célja elfogadtatni országa nagyobb nemzetközi együttműködésre vonatkozó elképzelését, Kína régióbeli befolyásának ellensúlyozására.

Jakartában Szuga finoman kitért arra, hogy Kína a Dél-kínai-tenger vitatott területein mesterséges szigeteket épített, és katonákat, fegyvereket telepített oda, továbbá magának követeli gyakorlatilag a tenger valamennyi kulcsfontosságú halászati területét és vízi útját.

Számos délkelet-ázsiai ország vitatja Kínának ezt a jogát.

Sajtóértekezletén a japán kormányfő hangoztatta:

Az indo-csendes-óceáni térség tengeri közlekedési útvonalain, amelyek összekötik Japánt és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) államait, csak akkor érhetünk el békét és jólétet, ha teljes mértékben megteremtjük a bárkinek szabadságot és nyitottságot megengedő jogrendet.

A Spratly-szigetek (Dél-kínai-tenger) az egyik legfontosabb előretolt kínai bázis
Fotó: DigitalGlobe via Getty Images

Megismételte: a Dél-kínai-tenger vitáiban részt vevő valamennyi félnek békés erőfeszítéseket kell tennie a rendezés érdekében, azt nem erőszakkal vagy fenyegetéssel kell elérnie. A japán kormányfő ígéretet tett egyben arra, hogy országa szorosabbra fűzi a délkelet-ázsiai nemzetekkel folytatott kétoldalú védelmi kapcsolatokat, továbbá segítséget nyújt a tengeri járőrözés fokozásához, beleértve azt is, hogy a japán parti őrség kiképzést végez és felszerelést ad át.

A japán miniszterelnök Joko Widodo indonéz államfővel megállapodott arról, hogy előkészítik a két ország kül- és védelmi miniszteri tárgyalásainak újabb fordulóját, és felgyorsítják a védelmi felszerelések és technológiák átadásával kapcsolatos megbeszéléseket.

Japánnak 11 országgal, köztük az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, a Fülöp-szigetekkel és Malajziával van megállapodása védelmi felszerelések átadására. Ilyen jellegű tárgyalásban van Thaifölddel is. Tokió 2014-ben enyhítette fegyverkiviteli tilalmát, és azóta törekszik elősegíteni a védelmi felszerelések exportját.

geopolitika tengerjog mesterséges sziget dél-kínai tenger Szuga Josihide Japán Kína halászat
Kapcsolódó cikkek