BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre 1,3 milliárd adag vakcinát állít elő a Pfizer

Részletes tájékoztatást adott a vállalat a vakcina működéséről és az oltóprogram lebonyolításáról.

Miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság is engedélyt adott a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett, COVID-19 elleni vakcina forgalmazására, a COMIRNATY lett az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező COVID-19 elleni oltóanyag az Európai Unióban. A jelenlegi előrejelzések alapján arra számít a gyártó, hogy 2020-ban globálisan akár 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd adag vakcinát tud előállítani.

A COMIRNATY az első olyan vakcina, amely egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztettek ki, és kevesebb, mint egy év alatt elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben.

Az Európai Bizottság korábbi bejelentése értelmében minden EU tagállam, így Magyarország is 2020. december 26-án kapta meg az első vakcina adagot. Ez egységesen, minden tagállamban két hőszigetelt szállítóládányi oltóanyag (9750 adag). További szállítások a december 28-i héten várhatóak, a szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A COMIRNATY egy úgynevezett mRNS vakcina. Ez azt jelenti, hogy amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket.

Ez a fehérje a koronavírus felszínén helyezkedik el és felelős az emberi sejtekben a fertőzés kialakulásáért.

A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, többek között például a COVID-19 tüskefehérjére jellemző antitestek termelődését. Az mRNS azonban 72 órán belül kiürül a szervezetből, a szervezet enzimjei lebontják. A maximális védelemhez – 95 százalékos oltási hatásosság – két adagra van szüksége minden egyes embernek.

A globális egészségügyi válsághelyzet megoldása érdekében jelenleg a teljes vakcinakészletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, amelyek legalább 2021 végéig érvényben lesznek.  

A Pfizer jól felépített infrastruktúrával, többek között a vakcinák lejáratig történő tárolására alkalmas disztribúciós központokkal rendelkezik, hogy világszerte szállítani tudja a vakcinát. A vállalat szállítása rugalmas, „épp-időben” (Just-in-time) történő rendszerre épül, amely a fagyasztott injekciós üvegeket gyorsan a kijelölt oltópontig juttatja el, akkorra, amikor arra szükség van, minimalizálva ezzel a hosszú távú tárolás igényét az oltóponton.

A vakcina minőségének biztosítása érdekében különleges tervezésű, hőszigetelt szállítóládákat fejlesztett ki a Pfizer, amelyekben szárazjég segítségével hosszabb ideig biztosíthatják az ajánlott szállítási körülményeket (-90ºC és -60ºC között).

A hőszigetelt szállítóláda, ha nem nyitják ki, ezt a hőmérsékletet 10 napig tudja tartani, ez lehetővé teszi a világ minden országába történő szállítást.

Felengedés után az oltóanyagot tartalmazó fiola biztonságosan tárolható maximum 5 napig (max. 120 óráig), hűtött (2-8°C) körülmények között. Tehát egy gördülékeny oltóprogram mellett ez az idő tökéleztesen elegendő arra, hogy praktikusan használható legyen az oltás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.