BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cégbe szervezik a fővárosi piacok üzemeltetését

Zárt körű részvénytársaságot hoz létre a fővárosi vezetés az önkormányzati csarnokok, piacok, üzletközpontok és egyéb kereskedelmi létesítmények üzemeltetésére.

Zárt körű részvénytársaságot hoz létre a fővárosi vezetés az önkormányzati csarnokok, piacok, üzletközpontok és egyéb kereskedelmi létesítmények üzemeltetésére

– közölte a városháza a Világgazdaság érdeklődésére. Ezt a tevékenységet eddig a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (Csapi) látta el. A szervezet 1954-ben jött létre, jelenleg 13 egységet felügyel, egyebek mellett a Vámház körúti Vásárcsarnokot, a Flórián téri Üzletközpontot és a Nagykőrösi úti Használtcikk Piacot is. Karácsony Gergely tavaly novemberben jelentett be egy városvédelmi takarékoskodási csomagot, amelynek egyik eleme a Csapi megszüntetése volt, legalábbis az eddigi formájában. A főpolgármester tájékoztatása szerint az igazgatóság egy száz százalékban budapesti tulajdonú cégbe olvadt volna be, amit általánosságban azzal indokolt, hogy

így igazgatói pozíciókat, felügyelőbizottságokat, kifizetőhelyeket lehet felszámolni.

Fotó: Vémi Zoltán / VG
Fotó: CSAPI, VG-grafika

Ehhez képest mostanra némiképp módosult a terv, hiszen bár valóban jogutód nélkül vezetik ki az igazgatóságot, a feladatellátást egy újonnan alapított zrt.-be telepítik át, ami viszont valószínűleg együtt jár igazgatói pozíciók, adott esetben felügyelőbizottság felállításával is. A városháza lapunknak a lépést azzal magyarázta, hogy a Csapi eddig költségvetési intézményként működött, amelyet gazdasági társasággá kívánnak alakítani, mert a főváros vezetésének álláspontja szerint az ilyen típusú kereskedelmi egységek jobban működnek ebben a formában. Szerintük ezt mind a hazai, mind a nemzetközi gyakorlat alátámasztja.

A modell részleteire nem tértek ki, de azt kiemelték, hogy a struktúraváltás 2021 első negyedévében zajlik le Földes Tamás irányításával, aki annak a Fővárosi Autópiacnak az ügyvezetője, amely Közép-Európa legnagyobb autópiacát üzemelteti Budapest XIX. kerületében.

Karácsony Gergely korábban arról is beszélt, hogy a változás nem érinti majd sem az árusokat, sem pedig a fogyasztókat.

Akkor a foglalkoztatottakról nem esett szó, ezúttal viszont a főváros megerősítette erre vonatkozóan a Csapi – 2020. december 31-i hatállyal leváltott – intézményvezetőjének, Dénes Ákosnak a Világgazdaságnak adott két héttel ezelőtti nyilatkozatát, amely szerint mivel munkáltatói jogutódlással megy végbe a megszüntetés, a foglalkoztatási jogviszonyokat a folyamat nem érinti.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Csapi mintegy 130 fős dolgozói állományát átveszi az újonnan gründolt vállalat, de erre nem válaszolt egyértelműen a városháza. Az a kérdés is felmerül, hogy mi lesz a sorsa a Csapi 12,14 százalékos tulajdonrészének a Nagybani Piac Zrt.-ben, valamint a százszázalékos részesedésének a Fővárosi Autópiac Kft.-ben. Ennek kapcsán a főváros elmondta, hogy az utóbbi az új zrt. leánycége lesz, az előbbi tulajdoni hányadáról pedig a közeljövőben születik döntés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.