BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: már júniusban kamatot emelhet a jegybank

Sikeres válságkezelést hajtott végre Magyarország – mondta Matolcsy György jegybankelnök a VG „Magyarország újraindul!” című gazdasági csúcskonferenciáján, szerdán Budapesten.

Az MNB elnöke előadásában kiemelte: idén Magyarország az Európai Unió leggyorsabb fejlődését érheti el, a magyar válságkezelés azért volt eredményes, mert a hitelezésre, annak erősítésére támaszkodhatott. Aláhúzta:

Magyarország a harmadik negyedévben érheti el a válság előtti GDP szintjét.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az MNB a járvány kezdete óta 9311 milliárd forint forrást nyújtott a gazdaság szereplőinek, Magyarországon egyetlen percre sem volt pénzügyi válság

– húzta alá a jegybank elnöke.

Matolcsy György szerint 2022-ben szükséggessé válik a GDP-arányos államháztartási hiányt a 3 százalék körüli szintre levinni.

Célszerű, hogy a hitelezési moratóriumban csak a leginkább rászorulók maradjanak

– mutatott rá.

Az infláció jelenti az egyik legnagyobb kockázatot, ezért

az MNB akár már júniusban kamatemelést hajthat végre

– emelte ki.

Matolcsy György
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Jelezte: a növekedési kötvényprogram folytatódik, az MNB zöld otthonteremtési programot indít várhatóan a következő hónapokban. Azt javasolta, hogy a 2020-as évek elején az ország egy új reformprogramot indítson.

Magyarország újraindulása elkezdődött, de a következő lépés a pénzügyi egyensúlyunk helyreállítása lesz

– emelte ki Matolcsy György jegybankelnök.

Az MNB elnöke hozzátette, 2021 első negyedéve és közepe között helyreáll a világgazdaság, elsőként az Amerikai Egyesült Államokban, míg Magyarországon a harmadik negyedévben áll helyre a gazdaság. Jelezte: a világ egy nagyon összetett válságot viszonylag rövid idő alatt élt át.

Tanulság, hogy az az ország, amely a gyors helyreállítást még gyorsabban éri el, az nyer

– jelentette ki, kiemelve, hogy 2021-ben a várakozások szerint Magyarország az EU leggyorsabb növekedését tudhatja majd magáénak, bár az elmúlt évben még nem tudtunk előzni, ebben az esztendőben erre jó esélyeink vannak – mondta, hozzátéve, a hitelközpontú válságkezelésben a magánszektor-hitelezése kiemelkedő volt.

Matolcsy kiemelte, legutóbb, a 2008-as válság után 6,5 évre volt szükség a kilábaláshoz, most 1,5 év elegendő lesz számunkra. Mint mondta:

május végéig mintegy 9300 milliárd forint forrást biztosított az MNB a magyar gazdaság vállalkozásainak.

Az NHP Hajrá, az állampapír-vásárlás, a bankrendszer részére nyújtott fedezet hitel is döntőnek számított – jelezte az MNB elnöke.

Kiemelte: a jegybank sokrétű eszközrendszert alkalmazott, képes volt kihasználni azokat az eredményeket, amelyeket 2003 óta elért. Jelezte: „aranyat” értek a 2013 óra végrehajtott jegybanki intézkedések – fogalmazott Matolcsy György.

Hangsúlyozta:

el kell kerülni a poszt-Covid-szindrómát, lelkileg is kell kerülni a krízist.

Közölte: a cél a magyar gazdaság egyensúlyának helyreállítása három területen, a munkaerőpiacon, a pénzügyekben és az infláció területén. A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban azt javasolta: az maradjon benne a programban, akinek továbbra is szüksége van rá, aki, illetve amelyik cég képes rá, az törlessze az adósságát.

Matolcsy György szerint a tőkén és az innováción alapuló növekedéssel kell megcélozni a munkaerőpiacot.

Matolcsy György szerint jövőre kisebb államháztartási hiány kell elérni a kormány által tervezett 5,9 százalék helyett, ami a harmadik legmagasabb lenne az EU-ban.

Matolcsy György
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az MNB elnöke jelezte: júniusban akár egy újabb kamatemelési ciklus indulhat el. Az MNB folytatja a kötvényprogramját, most nagyjából 1400 milliárd forintnál tartunk. Arról is szólt,

az MNB egy zöld otthonteremtési programot indít már a következő hónapokban.

Jelezte: az elmúlt 10 év alatt, és azon belül is az első három évben indított 56 nagy strukturális reform közül 43-at végrehajtottunk, a 2020-as évek elején egy újabb nagy reformprogramra van szükség. Fel kell gyorsítani a digitális átállást, a fenntarthatóságot az élet minden területén be kell építeni, ellenállás helyett befogadni a pénzforradalmat, részt kell venni Ázsia, ezen belül Kína felemelkedésében, a technológai forradadalomban a képzést erősíteni kell a társadalomban, és az ehhez szükséges átalakításokat végre kell hajtani.

Végül rámutatott: adatreformot kell végrehajtani az országban.

Egyúttal növelni kell az úgynevezett okosberuházások arányát a sikeres felzárkózáshoz. Közelít a beruházási rátánk a 30 százalékhoz, ami jó, de a szerkezetén van a hangsúly – húzta alá Matolcsy György.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.