A pulykaágazat vissszaszorul Magyarországon, fellendítéséhez egyszerre kellene hatékonyabb termelést lehetővé tevő fejlesztéseket végrehajtani, megkedveltetni a fogyasztókkal a pulykahúst, mint alapanyagot, valamint akkora áremelést elérni, ami a boltokban kilogrammonként kétezer forint fölé vinné a fogyasztói árat
– derült ki a Magyar Pulykaszövetség konferenciáján, amelyről az Agrokép tudósított.
Nincs könnyű helyzetben a pulykaágazat, amelyik kezdi elveszteni fajsúlyát a baromfitermelésen belül
– mondta Muzsek András, a Magyar Pulykaszövetség elnöke, az ágazat legjelentősebb szereplőjének számító Gallicoop Zrt. vezérigazgatója a szövetség éves szakmai konferenciáján, amelyet a hálaadás-napja előtt rendeznek minden évben. Míg a csirketermelés az elmúlt 15 évben megduplázódott, a pulyka előállítása csökkent – érzékeltette a trendet. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy nem történtek meg a fejlesztések az ágazatban, sem telepi, sem feldolgozói szinten.
A magyar pulykatermékek kínálatában nem a magas hozzáadott értékű termékek vannak jelen, a hazai ipar tömegtermékeket gyárt.
Ezért amikor az európai piacon ezek a termékek találkoznak a versenytársakéval – például az ágazatban nagy fejlesztéseket végrehajtott, és jóval alacsonyabb önköltséggel dolgozó lengyel feldolgozókéval – akkor rendre alulmaradnak – mondta. Cége példáját felhozva elmondta, hogy a Gallicoop ugyan 30 országba szállít, de ezek zömét a közvetlen szomszédok piacaira, illetve az unión belül még német, olasz és francia, vevőknek. Nem történt meg a keleti nyitás, és például ugyan jelen vannak Japánban is, de minimális mennyiséggel.
Jellemző, hogy a mintegy hétmillió darabos pulykaállomány csupán 83 százalékát vágják itthon, a 17 százaléknyi élőexport négyötöde pedig Lengyelországba megy, és a magyar termelők által hizlalt, de a lengyeleknél kisebb önköltséggel levágott és feldolgozott pulyka sokszor „szembejön” az európai piacon.
A Covid-19 és a madárinfluenza jelentősen sújtotta a pulykaágazatot,
előbbi például megmutatta, hogy mennyire egylábon áll, amint a koronavírus-járvány miatt kiesett a HoReCa-szektor, drasztikusan zuhant az értékesítés is.
A madárinfluenza pedig tetézte az ágazat sanyarú helyzetét: amint Lengyelországban feljegyezték a betegség kitörését, leállt a lengyelek kínai exportja, a felesleg pedig rászabadult az európai piacra. Muzsek András szerint arra kell készülniük a szektor hazai szereplőinek, hogy minden évben lesz 3-6 hónap, amikor nem tudnak pulykát kivinni. Egyébként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) éppen a konferencia napján jelentette be, hogy két Bács-Kiskun megyei telepen is – kacsa- és lúdállományban – madárinfluenza vírust talált.
Nem tesz jót az ágazatnak, hogy költséghátrányban van a csirkével szemben, a hazai gasztronómiában pedig nem tartják túl „szexinek” a pulykahúst, mint alapanyagot. Egyedül a darálthúsokban a „vörös húsok csatájában” látszik némi elmozdulás, a pulykacombból készült darálthús legalábbis jól fogy.
A magyarországi termelők mindenesetre behúzták a féket, kevesebbet telepítettek, de Muzsek András szerint a takarmány-, energia-, munkabér- és egyéb költségek emelkedését áremelés nélkül lehetetlen kigazdálkodni, így
ha a sertés- és pulykahús ára nem 2-essel fog kezdődni a boltokban, akkor komoly gond lesz mindkét ágazatban
– nyomatékosította.
Ahhoz pedig, hogy a pulykaágazat növekvő pályára álljon, szerinte vissza kell vinni a pulykahúst a konyhába, mint alapanyagot, olcsóbbá kell tenni az élőpulyka-előállítást
– amihez fejlesztések kellenek –, tovább kell növelni a feldolgozottság fokát, és az exporton belül növelni kell a magasabb hozzáadott értékű, magasabb feldolgozottsági fokú termékek arányát.
Eközben a világ vezető genetikai társaságai új szintet lépnek a szelekcióban. Sylvain Briere Hendrix Genetics Turkey termékmenedzserének előadásából kiderült, hogy mivel az USA-beli és az európai piac elvárásai különböznek, ennek megfelelően a nemesítést is kettéválasztották. Az amerikaiak elsősorban a nagysúlyú állatokat keresik, míg Európában emellett az életképesség, a jó súlykihozatal, illetve az állatjóléti követelményekhez való alkalmazkodás is fontos szempont. Mint mondta, új technológiákat is használnak, ezek között megemlítette az állatok súlymérésének automatizálását, a lábak minőségének objektív megítélésére alkalmas videó-rögzítéses módszer kifejlesztését, valamint a testösszetétel vizsgálatára – egyelőre még engedélyezésre váró – CT-méréséket.
A pulykahúsnak rengeteg olyan előnye van, amit az élelmiszeriparban nem használnak ki
– mondta előadásában Némedi Erzsébet biotechnológus, az Expedit Nodum Kft. igazgatója. Ilyen például az, hogy a pulyka egyszerre ad vöröshúst a combja révén, míg a melle és a szárnya fehérhús. Vitamin- és ásványianyag-tartalma is magas, fehérjében és – húsnál különleges módon – telítetlen zsírsavakban is gazdag, emellett esszenciális aminosavakat is tartalmaz. A Covid-válság növelte a kényelmi termékek, illetve a funkcionális élelmiszerek piacát, ezek kifejlesztése azonban a pulykahúsnál kezdeti stádiumban van.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.