BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadik hete ugyanott toporog az MNB effektív kamata

A jegybank tehát ismét 4,3 százalékon írta ki az egyhetes betét fix kamatú tenderét.

Immár harmadik hete nem változott az egyhetes betét kamata, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is 4,3 százalékon tartja az effektív kamatot a jegybank. Az egyhetes betét kamata utoljára január 27-én, a legutóbbi kamatdöntő ülés után két nappal emelkedett, akkor 30 bázisponttal. Előtte az alapkamat 50 bázisponttal emelkedett, így a két eszköz elkezdett összezárni. 

Várhatóan ez a folyamat jövő héten is folytatódik, azaz jövő kedden a monetáris tanács kamatdöntő ülésén egy januárihoz hasonló lépésközzel emelkedik az alapkamat,

míg az egyhetes betét kamata utána csütörtökön kisebb mértékben emelkedik. 

Fotó: Kallus György / VG

A sürgős emelésre már csak a forint miatt sincs szükség, a magyar deviza ugyanis az elmúlt napokban tartotta magát az euróval szemben a 353-as és 357-es szint között. 

Az egyhetes betét kamatának csütörtöki kihirdetésekor is 355 körül alakult a forint árfolyama az euróval szemben. 

A jegybank tehát ismét 4,3 százalékon írta ki az egyhetes betét fix kamatú tenderét, amelyre kora délután tehetnek majd ajánlatot a pénzintézetek. Múlt héten 10 509 milliárd forintnyi ajánlatot tettek a bankok a tenderen, amelyet az MNB teljes egészében el is fogadott. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.