Folyamatosak a szakmai egyeztetések az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az Élelmiszermentő Központ (ÉMK) és a kiskereskedelmi vállalkozásokat tömörítő szövetségek között – közölte a VG-vel a minisztérium. Pedig amikor az áruházláncok első körben felmérték az új szabályozás várható hatásait, többen a kínálat csökkenésétől tartottak, és attól, hogy a törvény végső soron a termelőket is károsíthatja.
A 100 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű élelmiszer-áruházaknak kötelező lesz az élelmiszerárut felajánlaniuk az ÉMK-nak legalább 48 órával a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt.
Bár már február 1-én hatályba lépett a változás, az első hulladékcsökkentési terveket csak május végéig kell benyújtani, vagyis a program leghamarabb júniusban indulhat el. A szabályozás hatálya alá tartozik a Lidl, a SPAR, a Tesco, az Auchan, a Penny Market és az Aldi is.
A kiskereskedelmi láncok maguk alakíthatják ki a megelőzési programjukat, ahogy azt is, miként teljesítik – jelezték az AM-nél. Hozzátették: akkor kell csak felajánlaniuk az ÉMK-nak a terméket, ha nem tudják kihelyezni a már korábban megszokott gyakorlatuk szerint. A minisztérium szerint az élelmiszermentéssel összefüggésben felmerülő részletkérdéseket a kereskedő és a központ közötti szerződés rendezi. A felajánlások zökkenőmentes lebonyolítását segítve az ÉMK a közelmúltban levélben értesítette a kiskereskedelmi láncokat az adatszolgáltatási kötelezettségükről, és rendelkezésükre bocsátotta az ahhoz szükséges táblázatot. „A májusi határidő előtt további szakmai segítséget nyújt az ÉMK a kiskereskedelmi láncoknak” – bocsátották előre a szaktárcánál.
A VG az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. konkrét szerepéről is érdeklődött, és arról, hogy az ügyvezetésével megbízott Hodorics András – aki a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese is volt – milyen feladatokat kapott. Az AM válasza szerint a január 13-án megalakult ÉMK koordinál, információkat oszt meg, támogatja a karitatív szervezeteket a működésükben, adatot szolgáltat az uniós jelentésekhez. Nyilvántartja a mentéssel foglalkozó szervezeteket is, átláthatóságot teremt, segít a visszaélések megelőzésében, de közvetít a felajánlók és az igénybe vevők között is.
Az élelmiszer-pazarlás csökkentése az EU „termelőtől a fogyasztóig” stratégiájának egyik célkitűzése.
A kiskereskedelemben nagy a fogyasztásra kész, nagy hozzáadott értékű, magas feldolgozottságú, gyakran előrecsomagolt termékek aránya, de ezeknek az ökológiai lábnyomuk is nagy, ráadásul a megsemmisítésük is erősen környezetterhelő
– mutattak rá az AM-nél. Ezért szerintük az élelmiszer-hulladék mennyisége csak akkor csökkenthető, ha a kiskereskedelmi vállalkozások tudják és nyilvántartják, mennyi élelmiszer-hulladék keletkezik náluk. „Olyan szabályozott rendszerről van szó, amelybe könnyen és hatékonyan be lehet avatkozni, és egyúttal segíteni lehet az élelmiszermentést. A kiskereskedelem a fogyasztók szemléletformálása miatt is fontos helyszín, hiszen a kereskedők közvetlen kapcsolatot ápolnak a vásárlókkal” – áll a tárca válaszában.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint
a globálisan megtermelt élelmiszer harmadát soha nem fogyasztják el.
Az Európai Unióban évente mintegy 90 millió, Magyarországon 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba. Az áruházláncok ugyanakkor azt sérelmezték, hogy a hulladéknak csak az 5 százaléka keletkezik a kereskedelemben, 95 százalékáért a szállítók vagy a fogyasztók felelősek. A mostani törvénymódosítással azonban bírsággal sújthatók azok a bolthálózatok, amelyek több mint 2 százalékkal átlépik az adott évre tervezett élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ráadásul februártól 2,5 százalékról 2,7-re nőtt a kiskereskedelmi vállalkozásokra kiszabott különadó maximális mértéke.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.