BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
VG Podcast Nyitrai Zsolt
ÜZLETRE HANGOLUNK

Járnak nekünk az uniós források

Nyitrai: maradnak a kormány antiinflációs intézkedései

Soha nem tapasztalt mértékű felhatalmazást adtak a választópolgárok a Fidesz-KDNP-szövetségnek az április 3-i választásokon, akár 137 mandátuma is lehet a kormányzó pártoknak – ismertette Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, újonnan megválasztott országgyűlési képviselő a Világgazdaság podcastjában. 

Fotó: Shutterstock

A politikus aláhúzta, hogy 2022-ben nem lesznek megszorítások, hiába terjesztik ezt az ellenzéki politikusok és szakértők. Ugyanakkor a tervezett költségvetési hiány betartása továbbra is fókuszban van. A képviselő szerint óriási a gondolkodásmódbeli eltérés a jobb- és a baloldal között. Míg utóbbi csak a megszorításokra képes asszociálni, addig a polgári erők nem megszorításokkal, hanem támogató-segítő költségvetési politikával kezelték a válságot. A gazdasági adatok pedig azt bizonyítják: helyes volt ez az irány.  

De a globális problémák – Covid miatti járványhullám, energiaárak elszállása, vagy éppen az orosz-ukrán háború – miatt folyamatosan változik a helyzet, amelyre természetesen reagálni kell. Hozzátette: az Orbán-kormánynak van tapasztalata a válságkezelésben, elég csak arra gondolni, hogy mi várt a polgári kabinetre 2010-ben.

Az uniós jogállamisági mechanizmus megindítása kapcsán a miniszterelnök főtanácsadója elmondta: Ursula von der Leyen bejelentése egyelőre politikai kommunikáció, hivatalosan még semmilyen döntés nem született. Úgy tűnik, beindult Brüsszelben a bosszú gépezete, mert az EU fővárosában képtelenek elfogadni, hogy a magyarok kiakarnak maradni a háborúból, továbbá a gyermekvédelmi népszavazás minden idők legsikeresebb referenduma volt. 

Szó sincs arról, hogy buknánk az uniós forrásokat, továbbra is kiállunk a magyar érdekekért, a közösségi pénzek pedig megilletnek bennünket – emelte ki a képviselő.  

Nyitrai Zsolt kitért arra is, hogy a tervek szerint maradnak a kormány antiinflációs intézkedései: éppen ezért már tárgyalások folynak az üzemanyagársapkáról és a rezsicsökkentésről is. Végezetül ismertette: hamarosan összeül az új Országgyűlés, az új kormány pedig várhatóan – miként arról a miniszterelnök említést tett a nemzetközi sajtótájékoztatóján – májusban fog megalakulni. 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.