Fő tudományterületén, az élet és orvostudományi listán (Life science and medicine) a tavalyi pozíciójához képest 10 helyet javítva a 262. helyen szerepel a Semmelweis Egyetem (SE) a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb szakterületi rangsorában – derül ki a SE közleményéből.

Fotó: BARANYAI ATTILA

Kiemelték, hogy három további szűkebb szakterületi listára került fel az intézmény: az orvostudomány (Medicine), valamint gyógyszerészet és gyógyszertan (Pharmacy & Pharmacology) terén a legjobb 250-ben, az anatómiai és élettan rangsorban (Anatomy & Physiology) pedig a világ 140 legjobbja között szerepel. 

A Semmelweis Egyetem hazai szinten a legjobb eredményt érte el mindegyik listán.

A QS nemzetközi szakterületi rangsora (rankings by subject) egyébként öt nagy tudományterületen méri össze a világ egyetemeit. 

Fő tudományterületén belül az egyetem három szűkebb szakterületi listán került be a legjobbak közé. Orvostudomány (Medicine), valamint gyógyszerészet és gyógyszertan (Pharmacy & Pharmacology) terén korábbi pozícióját megőrizve továbbra is a top 250-ben szerepel a 201-250. helyen, míg az anatómiai és élettan rangsorban (Anatomy & Physiology) a 101-140. helyre sorolják.

A QS nemzetközi szakterületi rangsor készítői a listák összeállításánál öt szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations), valamint idén új indikátorként került be az IRN-mutató (International Research Network), amely a nemzetközi sokszínűség mértékét értékeli az intézmények kutatási együttműködései tekintetében – derül ki az SE közleményéből.

Kilenc szakterületen vezet az ELTE Magyarországon 

A QS 2022-es szakterületi rangsora alapján az öt tágabb tudományterület közül hazai viszonylatban az ELTE áll az élen a természettudományi, illetve a bölcsészettudományi képzések területén - közölte a felsőoktatási intézmény. A rangsorban értékelt 51 szűkebb szakterületből kilencben szintén az ELTE bizonyult a legjobb magyar felsőoktatási intézménynek, ezek közül is kiemelkedik a nyelvészet, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 101-150. kategóriában végzett a világranglistán.  

Az ELTE a rangsorban figyelembe vett 5 tágabb tudományág közül háromban került be a világ legjobbjai közé: természettudományokban a 287., bölcsészettudományokban a 351., társadalomtudományokban pedig a 383. helyen szerepel, mindhárom tudományágban jelentősen javítva tavalyi eredményén. Magyar viszonylatban a természettudományi, illetve a bölcsészettudományi képzések területén az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll az élen, míg a társadalomtudományokban a második helyen szerepel.

Az ELTE az 51 szűkebb szakterület közül tavalyhoz képest hárommal több (13) területen szerepel a rangsorban, ezek közül két területen először került fel a listára. A 13 közül 9-ben (régészet, angol nyelv és irodalom, nyelvészet, modern nyelvek, biológia, pszichológia, matematika, fizika és csillagászat, neveléstudomány) az elsőnek számít hazánkban, háromban (informatika, kémia, jogtudomány) a második, egyben pedig (mezőgazdaság és erdészet) a harmadik a magyar egyetemek között.