BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a jegybank az effektív kamatról

Nem változtatott az egyhetes betét kamatán a Magyar Nemzeti Bank.

A várakozásoknak megfelelően 6,45 százalékon maradt az egyhetes betét kamata a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtök reggeli döntése alapján.

Az MNB ma 13 órától rendezi meg a tendert, amelynek eredményhirdetése 15 órakor lesz. A jegybank egy héttel ezelőtt – ugyancsak az elemzők várakozásainak megfelelően – jelentette be az effektív ráta 30 bázispontos emelését.

bankszektornak beleférne a kamatstop folytatása Frozen percentage symbol. fagyott jeges százalékjel 3D illustration front view with blurred background.
Fotó: Shutterstock

Az MNB-nek régóta feltett szándéka, hogy a novemberben szétválasztott két eszközt, tehát az alapkamatot és az egyhetes betét kamatát újra összezárja. Azt, hogy erre pontosan mikor kerülhet sor, nem tudni, különösen, hogy az orosz–ukrán háború és a globális inflációs sokk ezt az időtávot jelentősen kitolta. 

Egyelőre nincs olyan mutató, amely alapján módosítani kellene a monetáris stratégián, a gazdaság teljesítménye sokkal erőteljesebbnek tűnik az első negyedévben, mint gondoltuk

– szögezte le korábban a VG megkeresésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakember úgy számol, hogy 8,25 százaléknál érhet véget a kamatemelési ciklus augusztusban, az összeérés pedig valóban azon múlik, hogy mi történik a forinttal és az inflációval. Elképzelhetőnek tartja, hogy 7,25 százalék körül próbálja meg összeolvasztani a jegybank a két rátát, ez a júniusi kamatdöntésnél valósulhat meg, mert akkor lesz új inflációs és gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.