Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyre ijesztőbbé vált. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, melynek mértéke jelenleg 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék.

CSOK lakás
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A kormány legújabb döntése nagy segítség lehet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximálják.

A családi otthonteremtési kedvezmény (ismertebb nevén CSOK) egy forrásszerzési lehetőség a lakásvásárlást, építkezést, bővítést tervező családok számára. Az állam ugyanis vissza nem térítendő támogatást nyújt a vásárlóknak a családban meglévő, illetve vállalt gyerekek után. A kedvezmény összege 600 ezer és 10 millió forint között lehet. A pontos összeg a lakáscéltól és a gyerekek számától függ.

Mennyi a késedelmi kamat a esetében?

Alapesetben a CSOK feltételeinek megszegésekor a támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Van egy speciális eset:

az új lakást vásárló, építkező fiatal párok, ha három gyermeket vállalnak, emelt összegű, tízmillió forint támogatást kaphatnak.

Számukra azonban a büntetés mértéke is magasabb, ugyanis a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten kell visszafizetniük a jogosulatlanul igénybe vett támogatást az állam felé. Mindkét büntetőtételt maximálta azonban az állam, a késedelmi kamat mértéke nem haladhatja meg a jövőben az 5 százalékot.

Miért volt szükség a büntetés maximálására? Tudni kell, hogy a Ptk. szerinti késedelmi kamat a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg. (Illetve az adott fél év első napján érvényes alapkamat lesz irányadó a kérdéses időszakra.) Márpedig az alapkamat az elmúlt hónapokban nagymértékben megemelkedett. Vagyis normál esetben a jelenlegi alapkamatból kiindulva a CSOK után évi 13 százalékos késedelmi kamatot kell rendezni.

Ennek következtében tízmillió forint összegű támogatás esetén évi 65 százalék lenne a büntetés, ha nem születne meg időben a vállalt gyerek.

Ez pedig elég elrettentő hatású lehet. Ezt a bődületes, jelenleg évi 13, illetve 65 százalékos késedelmi kamatot maximálta a kormány a legújabb döntésével 5 százalékban.

A változás a támogatott lakáshitelt is érinti

A legalább két gyermek után CSOK-ot igénylők a támogatás mellé még egy fix 3 százalékos támogatott hitelt is igényelhetnek. A jogszabályi feltételek megszegése esetén a 3 százalékos kamat és a kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget utólag késedelmi kamattal növelten meg kell fizetniük az érintetteknek. Emellett a továbbiakban piaci feltételek mellett kell fizetni a kölcsönt.

A késedelmi kamatot eddig itt is a alapján számolták ki.

A jövőben azonban a támogatott kölcsönnél is életbe lép az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi kamatra.

Azok is fellélegezhetnek, akik korábban vették fel a támogatást

A módosítás 2022. október 1-jén lép hatályba, de a változtatás a korábban kötött CSOK-szerződésekre is érvényben lesz. Vagyis a késedelmi kamat egységesen lesz megállapítva az új rendelet hatálybalépését megelőzően, illetve azt követően igényelt lakástámogatások esetében.

Családtámogatásos ügyfélszolgálat indult

Online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások még egyszerűbb megismeréséhez, igénybevételéhez – közölte közösségi oldalán a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtök reggel. Hornung Ágnes bejegyzésében azt írta: az érintettek online ügyfélszolgálaton kaphatnak gyors és szakszerű válaszokat otthonteremtési és családtámogatási kérdésekben.