A Tojásszövetségnél a ma meghirdetett árstop részletszabályaira várnak, pontos információik csak a rendeletből lesznek, mivel az intézkedés bejelentése előtt velük nem egyeztetett a kormány – mondta a VG-nek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) alelnöke. A herceghalmi Pák-To Kft.-nél a gyakorlatban is tojástermeléssel foglalkozó alelnök elmondta, hogy a termelő nem tudja befolyásolni a tojás méretét, csak egy esetben, ha rosszul menedzseli az állományt, de akkor apró tojásokat kap, ami semmi esetre sem cél. Ebből a szempontból könnyebbség lehet, hogy bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón kizárólag az M-es tojásokról beszélt, később a VG megkeresésére a Miniszterelnökség közölte: minden méretű tyúktojásra érvényes lesz az intézkedés.

© Unger Tamás,
20210914 BalogunyomNagyot drágult a takarmány ára.Fotó: Unger Tamás UT Vas NépeKépen: Cser Nándor tojástermelő tyúkjai
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A tojás mérete a tojótyúk korától függ: amikor a fiatal tojótyúk megkezdi a termelést, akkor főként S-es tojásokat tojik, ahogy halad előre a korban, úgy növekszik a tojásméret, fokozatosan átmegy M-es, majd L-es kategóriába. Egy idősebb tyúk tehát főleg L-es tojásokat tojik.

A tojás méretezése egyébként így néz ki:

S – kicsi – 53 gramm alatti súlyú tojások

M – közepes – 53 – 63 gramm közötti tojások

L – nagy – 63 – 73 gramm közötti tojások

XL – extra nagy – 73 gramm feletti tojások 

A tojástermelők számára már ősszel aggodalomra adott okot, hogy a fogyasztásban a differenciálódás jelei mutatkoztak – amit akkor a drágulás okozott. A prémiumkategóriás, vagyis a valamilyen vitaminnal dúsított vagy alternatív tartásból származó, illetve L-es tojások forgalma csökkenésnek indult, és már akkor is attól lehetett tartani, hogy ha felhalmozódnak az L-es készletek, akkor az áruk mérséklődik. A csupán az M-es méretű tojásokra érvényes hatósági ár pedig ezt a folyamatot csak erősítette volna, ha a közzétett formában fogadja el a kormány. 

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint ugyanakkor a 43. héten, vagyis 

október végén már a legtöbb tojáskategóriában mérséklődtek a csomagolóhelyi, vagyis a termelői árak. 

A népszerű M-es tojásoknál például a ketreces tartásból származó termék egy darabja a 42. heti 67,72 forintról a következő hétre 63,94 forintra esett, míg a tálcás, 30 darabos csomagolású kategóriában – amelyikben az adott héten a tízdarabos csomagolásban átadott mennyiség 85 százalékát értékesítették – még tartott a drágulás, és a darabra vetített ár 58,88 forintról 60,42 forintra emelkedett. 

Az értékesített mennyiségeket nézve a ketreces tartásból származó tojásoknál az M-es méretből – a 10-es és a 30-as csomagolást összesítve – a 43. héten 5,36 millió, míg az L-es méretűből 2,33 millió darab került ki a csomagolóhelyekről.

Ennyivel csökken a krumpli és a tojás ára

A tojás esetében 25 százalékos, a krumplinál 10 százalékos lehet az árcsökkenés, a cél pedig nem feltétlenül az mérséklése – bár az is megtörténet 0,1-0,2 százalékponttal –, hanem az, hogy a vásárlók ne találkozzanak ilyen magas árakkal a boltokban.