BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Elsőként Pécsett operált fej-nyak daganatot a robot

Nem csak ezen a téren első a Pécsi Tudományegyetem hazánkban, a DaVinci Xi már több magyar elsőséget hozott a pécsi klinikának.

Magyarországon először a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) távolítottak el rosszindulatú, a beteg mandulájából kiinduló daganatot robot segítségével – derül ki az egyetem pénteki közleményéből.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A közelmúltban beszerzett DaVinci Xi sebészeti robottal elvégzett műtét volt az első hazánkban, amikor rosszindulatú fej-nyak sebészeti tumort műtöttek robot segítségével. A PTE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója, a műtétet végző Szanyi István közölte, hogy a gép segítségével kioperált tumortípus a szájgaratból indul ki, s már korai stádiumban képes arra, hogy a legközelebbi nyirokcsomóláncolatban áttétet okozzon.

Szanyi hangsúlyozta, hogy a robot képes a nyitott műtétekhez hasonlóan nagyfokú onkológiai tisztaságot, pontosságot elérni minimális beavatkozás mellett. Kiemelte, hogy a robotnak a fej-nyak sebészet területén a szájgarati és a gége felső részének rosszindulatú elváltozásainak kezelésében van óriási előnye a hagyományos eljárásokhoz képest.

Az egyetem már korábban közölte, hogy a PTE KK-n működő robotsebészeti munkacsoport a tavaly ősztől üzemelő dupla konzolos DaVinci Xi robot segítségével már több sebészeti, urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti műtét elvégzésén van túl.

A pécsi klinikán végeztek az országban szintén elsőként mellkassebészeti beavatkozást a robot segítségével. Az egyetem tavaly szeptemberi közlése szerint 

egy 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként adták át az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán.

A sebészeti robottal azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.