BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egekben a zöldségek ára, a vöröshagymáért a tavalyi ár háromszorosát kérik a nagybanin

Nem kell egzotikus étterembe menni ahhoz, hogy drága ételt fogyasszunk, elég egy egyszerű paprikás krumplit vagy lecsó elkészíteni otthon. A legtöbb alapanyag ára ugyanis rendkívüli magasságokba emelkedett. A magyar konyha legfontosabb alapanyaga, a vöröshagyma kilója például egy év alatt a háromszorosára nőtt. A hagymával együtt a legtöbb, úgynevezett betárolási zöldség, a burgonya, a sárgarépa, a petrezselyem vagy épp a cékla is sokat drágult. Az áremelkedésért a múlt évi gyenge termés mellett az energiaválság miatt egekbe szökő tárolási költségek állnak.

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar konyha hívei, a legtöbb ételünk egyik fő alapanyagául szolgáló vöröshagyma több mint másfélszeresére drágult az elmúlt időszakban, de a krumplinál is jelentős az áremelkedés. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszerének adatai alapján április elején a belföldi, barna héjú vöröshagymáért átlagosan 400 forintot kértek a kereskedők, míg az Ausztriából származó hagyma ára ennél magasabb szinten, 465 forint körül mozgott. 

Dunavecse, válogatják a kruplit, burgonya, krumpli, hagyma, lilahagyma zsákban, utcán eladó, t Dunavecse, válogatják a kruplit, burgonya, krumpli, hagyma, lilahagyma zsákban, utcán eladó, télálló burgonya, traktor az utcánélálló burgonya, traktor az utcán
Szerény volt a tavalyi burgonyatermés, a tárolási költségek emelkedése miatt azonban a legtöbb gazdálkodó még ősszel túladott a portékáján. Fotó: Világgazdaság

Az árak mindkét kategóriában hatalmasat nőttek, egy éve ugyanis mintegy 135 forintos kilónkénti áron kelt el a hazai vöröshagyma a nagybani piacon, az importáruért pedig 156 forintot kértek a kereskedők, ami azt jelenti, hogy a vöröshagyma ára egy év alatt gyakorlatilag a háromszorosára emelkedett.

A burgonya esetében is jelentős a változás. Az AKI nyilvántartása szerint április elején a hazai burgonya – fajtától függően – 250 és 300 forint körül mozgott a főváros nagybani piacán, a külföldi terményt pedig 340 forintos áron lehetett beszerezni. Ez utóbbi esetében 70 százalékos drágulásról beszélhetünk, mivel egy évvel korábban még csak 190 forint körül mozgott egy kiló importkrumpli ára a piacon. A hazai burgonyánál is hasonló áremelkedés ment végbe egy év alatt, tavaly 150 és 260 forint körül mozgott egy kiló hazai krumpli nagybani ára.

A drágulás a többi zöldségféle esetében is megfigyelhető: a hazai sárgarépa 60 százalékkal, a petrezselyem 20 százalékkal, a cékla közel 60 százalékkal kerül többe az idén.

Az árak emelkedésének hátterében egyrészt a múlt évi rendkívüli aszály miatti rossz termés áll, a szárazság ráadásul nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte nagy károkat okozott. Az aszály súlyosan érintette az európai hagymatermesztést, a vöröshagyma mérete kisebb, a hozamok még az öntözött területeken is alacsonyabbak lettek.

A fent említett két terményből, hagymából és burgonyából is behozatalra szorulunk, a múlt évi szerény hozamok miatt pedig a korábbiaknál is jobban ki vagyunk téve az importnak. Az elmúlt években tovább csökkent a vöröshagyma termőterülete. Míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült a makói hagyma területe. 

A hagyma esetében már a szezon kezdetén látni lehetett, hogy jelentős drágulás várható. Mivel a termelők egész Európában javarészt apró, kisebb átmérőjű hagymát takarítottak be, a szezon kezdetére jellemző áresés is elmaradt, az igazi drágulás azonban a friss piaci értékesítés lezárultát követően, decemberben kezdett el beindulni.

Bizakodásra okot adó jel ugyanakkor, hogy a FruitVeb honlapján olvasható elemzés szerint az osztrák piacon három hete nem mentek feljebb az árak, amelyek így rekordszinten stabilizálódtak. Ausztriában a vöröshagyma termelői ára – 100 kilogrammra vetítve – 84 euró. A kínálat ugyanakkor egyre szűkösebb, az export és a belföldi piac élénk forgalma miatt a készletek jelentősen megcsappantak ott is. Az import főként Hollandiából Szlovákiából, Németországból és Ausztriából érkezik. Az árak ugyanakkor a külpiacokon is nagyon magas szinten vannak.

Az árak elszállása ugyanakkor nem kizárólag az aszály miatti gyenge termés számlájára írható. 

Míg az év első felében az aszály elleni küzdelem okozott nagy kihívást a kertészeteknek, az év második felében a magas energiaárak miatt fájhat a termelők feje. A sokszorosára növekedett energiaárak miatt az egekbe ugrottak a tárolási költségek, ami az idő előrehaladtával a termékek árát is egyre feljebb tornázta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.