BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már karbonsemlegesen működik Magyarországon az Erste

Három év múlva a céges hitelállomány negyede zöld lesz a bankcsoportnál.

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon, és az a cél, hogy 2030-ra a nettó karbonsemlegességet is elérje: utóbbi azt jelenti, hogy a karbonsemlegesség eléréséhez kvótavásárlásra sem lesz szükség – jelentette be egy keddi háttérbeszélgetésen Bara Gábor, a bank stratégiai vezetője.

Beautiful,Landscape,View,Of,Green,Mountain,And,Sky,Environmental,Technology
Fotó: Shutterstock

Hozzátette: a fenntarthatóság az Ersténél stratégiai prioritás, a környezeti és társadalmi szempontok figyelembevétele a bank működésének szerves része, amely beépül a mindennapokba. Az Erste csoport igazgatósági tagjainak – de az Erste Bank Hungary vezetésének is – az éves célkitűzései között szerepelnek fenntarthatósági, vagyis ESG-szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek).

Az Erste – hangzott el – finanszírozási tevékenységében is kiemelt figyelmet szentel a fenntarthatóságnak: 

2026-ra a teljes vállalati hitelállomány negyedét környezeti célt szolgáló beruházások adják. 

A bankcsoport 2030-tól nem finanszíroz szénalapú energia-előállítást, illetve azt vállalta, hogy 2050-től már a hitelezése is karbonsemleges lesz. (Utóbbi azt jelenti, hogy megszüntetik azt a kibocsátást is, amit esetlegesen az általa finanszírozott projektek okoznak.) 

Mindez azt is jelenti, hogy a banknak ismernie kell minden egyes partner és projekt kibocsátását, a vállalati kölcsönöktől a lakossági jelzáloghitelekig

– emelte ki Bara Gábor. A stratégiai igazgató leszögezte: a vállalás és a feltételek nyomán a jövőben kedvezőbb konstrukcióban juthat kölcsönhöz az, aki képes megfelelően kimutatni a környezeti hatásokat.

Ami a másik nagy terület, a társadalmi bevonódás célkitűzéseit illeti, a bankcsoport 1 milliárd euró social banking finanszírozást tervez 2030-ig. Az Erste Social Banking programjának keretében már most 450 társadalmi hatású szervezetnek nyújt kedvezményes számlavezetési szolgáltatásokat. A kört további mintegy 150 olyan társadalmi hatású szervezettel bővítik az idén, amely a pénzintézet ügyfele, de nem vesz részt a programban. Az Erste Social Housing programjában a bank partnerszervezetei keresnek meg olyan rászorulókat (főként azokat, akik egyébként idegenkednek a banki ügyintézéstől), akiknek a Falusi CSOK segítségével lehet méltó lakhatást biztosítani, a Pénzügyi Patrónus Programban pedig az idén több mint 350 állami gondozott gyermek tanul pénzügyi ismereteket.

A karbonsemlegesség eléréséhez az Erste átfogó programot hajtott végre. 

A bank hat év alatt 95 százalékkal csökkentette a papírkibocsátását.

 Az Erste emellett az energiafelhasználását 16 százalékkal mérsékelt az elmúlt öt évben: részben a folyamatosan modernizált fűtési, hűtési és világítási rendszereknek köszönhetően, részben pedig azért, mert a munkatársak is odafigyelnek arra, hogy energiamegtakarítást érjenek el. A pénzintézet megkezdte a gépjárműparkjának cseréjét: jövőre az elektromos autók aránya a flottában eléri a 20 százalékot, ami 2025-ben 30 fölé nő. A bank 2030-tól száz százalékban elektromos hajtású járműveket üzemeltet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.