BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kettős mércével vádolja Varga Mihály Brüsszelt

A pénzügyminiszter szerint elfogadhatatlan az Európai Bizottság legújabb javaslata.

A magyar kormány elutasítja, hogy az Európai Bizottság még erőteljesebben beavatkozhasson a tagállamok költségvetésébe, mert az újabb kettős mércét jelentene – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (Ecofin) előtt Luxemburgban.

VARGA Mihály
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A magyar pénzügyminiszter hangsúlyozta: a tagországok költségvetését nemzeti érdekek mentén, a megválasztott kormányoknak kell meghatározniuk. A bizottság a jövőben szorosabb felügyelet alá vonná a tagállamok költségvetési politikáját, vagyis erőteljesebben kívánna beleszólni az egyes tagállamok gazdaságpolitikájába.

Egyetértünk azzal, hogy a tagállamoknak vissza kell térni a fegyelmezett költségvetéshez, azonban elfogadhatatlan, hogy Brüsszel maga akarja megszabni, hogy a tagállamok milyen megoldásokkal mérsékeljék a költségvetési hiányt

– fogalmazott a tárcavezető közleményében. Hozzátette: a bizottság túlzott jogkörökkel való felruházásának elejét kell venni, annak érdekében, hogy egy ország költségvetését ne kétoldalú alkuk során, hanem objektív mutatókon alapuló szakmai párbeszéd keretében maguk a tagországok értékelhessék.

A miniszter kitért arra is, hogy a fegyelmezett gazdálkodással magyar részről egyetért, a jövő évi költségvetést is ennek megfelelve készítette el a kormány. 

Magyarország 2024-ben 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt, és 66,7 százalékra javítja az államadósság szintjét, ami 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, miközben a hazánknak járó forrásokat még mindig visszatartja Brüsszel. 

Varga Mihály felhívta a figyelmet: Magyarország az utóbbi időben minden szükséges lépést megtett az uniós források felszabadítása érdekében, a bizottság azonban a ma tárgyalt országspecifikus ajánlásokban nem ismeri el a már elindított és végrehajtott reformokat. Szerinte az ajánlások szövege azt sejteti, hogy a bizottság újabb ürügyet keres a nekünk járó uniós források további visszatartásához, a Magyarországgal szembeni nyomásgyakorláshoz, ezért Magyarország számára ez a dokumentum elfogadhatatlan. Hazánk számos reformot végrehajtott az uniós pénzekhez való hozzáférés érdekében, így a 2024-es költségvetésben a teljes összeggel számolunk – szögezte le a tárcavezető.

Kovács Árpád: tartható a jövő évi büdzsé, de vannak kockázatok

A költségvetés korai tervezésének vannak előnyei, ugyanakkor jelentős kockázatai is. A tervek kedvező csillagállás mellett megvalósíthatók, ám a makropálya alakulása, az uniós források okozhatnak meglepetéseket. A 2024-es büdzséről Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács elnökével beszélgettünk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.