BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyakorlatilag nem hagyott felkészülési időt az építkezőknek Érd a változtatási tilalom életbelépése előtt

A város szerint a tilalom átmenetileg néhány tucat építkezni akaró családot érint.

Az érdi önkormányzat a múlt héten jelentette be, hogy július 15-ével változtatási tilalmat léptet életbe, hogy megálljt parancsoljon a társasház-építéseknek és a növekvő lakosságszámnak.

20210712 Balaton Építkezés házépítésFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20210712 Balaton 
Építkezés 
házépítés
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Most a helyi sajtó azt írja, hogy az biztos, a változtatási tilalom ideje alatt építkezni nem lehet, ugyanakkor szerintük az önkormányzat biztosított felkészülési időt.

Valójában ez nem igaz, ugyanis elvileg július 14-ig szól a felkészülési idő azoknak, akik építésügyi hatósági engedély vagy egyszerű bejelentés alapján megkezdték az építési tevékenységet. Ez utóbbinak azonban feltétele, hogy 2023. június 28-ig az építésfelügyeleti hatóságnak bejelentették a tevékenységet, és az nem minősítette hiányosnak a bejelentést. Ezzel az a bökkenő, hogy aznap döntött a közgyűlés a tilalomról.

Mint írják, az elmúlt hat évben 1600 telken indult építkezés Érden. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy fél évre 133 építkezés jutott, ami jelentős hányadában az új lakásokat – többnyire a városba betelepülni akaróknak – utólag értékesítő vállalkozók és nem családok indítottak. Tehát a változtatási tilalom ezeket a vállalkozói építkezéseket célozza és őket érinti elsősorban. Szerintük a tilalom átmenetileg néhány tucat építkezni akaró családot is érint, de mint a városháza szóvivője elmondta, éppen ezért pörgeti fel a városvezetés az új HÉSZ megalkotását, hogy megszűnjön a tilalom, és azok is igénybe vehessék idén a CSOK-ot, akik eddig még nem tették meg.

Határozott és radikális lépésre szántuk el magunkat, egész Érdre kiterjedő változtatási tilalmat rendeltünk el, hogy megfékezzük a városunkat dúló esztelen társasházépítést, mederbe tereljük a betelepülési hullámot

– írta ki közösségi oldalán a város polgármestere, Csőzik László. Ismertetése szerint 2021-ben 1500-an, 2022-ben több mint 800-an költöztek Érdre. Az elmúlt húsz évben pedig 20 százalékkal növekedett a város lélekszáma, ami már meghaladja a 75 ezret. Azt ígérte, addig marad a tilalom, amíg az új HÉSZ el nem készül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.