BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre kivárnak az elemzők GDP-prognózisaik felülvizsgálatával, de már jelezték, legfeljebb stagnálás vár idén a gazdaságra

Szeptember elsején közli a Központi Statisztikai Hivatal a második negyedévről a részletes GDP-adatokat, és csak ezt követően vizsgálják felül idei növekedési prognózisukat a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők.

Egyelőre megvárják a részletes GDP-adatokat a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember elsejével közli a második becslését, és csak ezt követően vizsgálják felül az idei előrejelzésüket.

2017.08.10. Bécsi úti Tesco áruház. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archív

Mint ismert, csalódást keltő adatokat közölt a KSH szerda reggel: a második negyedévben az elemzői várakozásokkal ellentétben nem került ki a recesszióból a magyar gazdaság, ugyanis már negyedik egymást követő negyedévben csökkent a GDP, miközben éves alapon is a vártnál jobban visszaesett.

Az viszont már most jelezték a szakértők, hogy egyre kisebb esélye van idén a növekedésnek, jobb esetben stagnálással, rosszabb esetben enyhe visszaeséssel számolhat 2023-ban Magyarország.

Kérdéseinkkel kerestük a Pénzügyminisztériumot és a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot is, hogy fenntartják-e az idei 1,5 százalékos prognózisukat, illetve arra is rákérdeztünk, hogy a mostani adat befolyásolja-e a jövő évi kilátásokat. Amint válaszolnak, azonnal frissítjük a cikkünket.

Most így látják az elemzők

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki korábban 0,4 százalékos bővülést jósolt, előzetes értékelésében arra mutatott rá, hogy szerinte a kormány 1,5 százalékos GDP-növekedési célja irreálisnak tűnik. 

Már jelentős esélyt látunk arra, hogy a magyar gazdaság 2023-ban összességében nem lesz képes pozitív növekedést elérni. Ezt annak ellenére gondoljuk így, hogy a gazdaság a második fél évben jobban teljesíthet

fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy az első félévben ásott gödör túl mélynek tűnik ahhoz, hogy gyorsan kimásszunk belőle.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője az adatközlést követően jelezte, hogy a várakozásuk a teljes éves növekedésre 0,2 százalék volt, ám adatok fényében teljesen reális az esélye, hogy ezt lefele kell korrigálják, azonban a tényleges revízióval megvárják a részletes bontást.

A közgazdász szerint ahhoz, hogy a teljes éves növekedés pozitív tartományban maradjon egy nagyon erős felpattanás kellene a második fél évben, és ezzel kapcsolatban is vannak kétségeik.

Úgy véli, most egy 0,2–0,4 százalék közötti visszaesés reálisabbnak tűnik. Jövőre továbbra is 3 százalék feletti GDP növekedési ütemet várnak, hivatalos prognózisuk 3,2 százalék, amit a részletes számok közzététele után korrigálnak, amennyiben szükséges.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője úgy gondolja, a kifejezetten gyenge első félévi teljesítmény után a másodikban az energiaárak meredek visszaesésével már fordulat várható, amit a mezőgazdaság mellett az is támogat, hogy a tavalyi, rendkívül magas fixáras éves szerződések hamarosan kifutnak, és az új szerződésekben várhatóan már lényegesen kedvezőbb feltételekkel juthatnak energiához az érintett gazdasági szereplők.

A várakozásoktól elmaradó első féléves teljesítmény miatt a 2023-as GDP-előrejelzésünket stagnálás közelébe ronthatjuk a korábbi 1 százalékos növekedési várakozásról

fogalmazott Suppan, hozzátéve, hogy ennek mértékét jelentősen befolyásolhatja a GDP szeptember elején megjelenő részletes számai. Mindenesetre úgy látja, hogy a következő években már újra dinamikus lehet a növekedés, részben az elhalasztott fogyasztás pótlása, részben a várhatóan mérséklődő kamatok hatására feltehetően élénkülő beruházások, döntően pedig a további feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.