BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar–kínai sikertörténetet minél tovább kell írni – vélekedett Szijjártó Péter

Kína Magyarország legnagyobb Európán kívüli partnere. A régiónkban hozzánk érkezik a legtöbb kínai beruházás. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az ország és Európa elemi érdeke, hogy a kínai kapcsolatokat minél tovább fenn lehessen tartani.

Magyarország és Kína együttműködése eddig igazi sikertörténet, és a kormány elkötelezett, hogy ezt a közös sikertörténetet minél tovább írja a két ország – szögezte le a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Xinhua Headlines: Tech, business partnerships boost China-Europe cooperation
Fotó: ATTILA VOLGYI / AFP

A tárcavezető a kínai nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson mondott beszédében hangsúlyozta, hogy mára a két ország között „stratégiai, átfogó és baráti kapcsolatrendszer” jött létre. Kiemelte, hogy Magyarország 2015-ben első európai államként csatlakozott az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, amely csak tovább erősítette a keleti nyitás stratégiájának eredményeit.

Mára Kína lett hazánk első Európán kívüli kereskedelmi partnere. A közép-európai térségben hozzánk érkezik a legtöbb beruházás Kínából

– mondta a miniszter.

Majd rámutatott, hogy a modern technológiákat képviselő beruházások nagymértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy  a magyar gazdaságot a nehéz körülmények közepette is növekedési pályán lehessen tartani.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az ukrajnai háború miatt a világ újra blokkokra szakadhat, ami ellentétes lenne a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködést támogató Magyarország nemzeti érdekeivel.

Ennek kapcsán „kifejezetten veszélyesnek és károsnak” nevezte azokat a hangokat, amelyek az európai és a kínai gazdaság szétválasztását sürgetik. 

Továbbá kiemelte, hogy Kína nemrég átvette az EU korábbi második helyét a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában.

Ez is mutatja, hogy ha nem leszünk képesek a jövőben szoros európai–kínai együttműködést felépíteni, akkor azon Európa nagyon sokat fog veszíteni

– vélekedett.

Végezetül pedig úgy összegzett, hogy Magyarország és Kína együttműködése eddig igazi sikertörténet, és a kormány elkötelezett, hogy ezt a közös sikertörténetet minél tovább írja a két ország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.