BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Engineer Teaching Apprentices To Use Computerized Lathe

Az iparági igényekhez igazodik az akkugyártás, ahhoz pedig a mérnökoktatás

Az Óbudai Egyetemen a Samsunggal együttműködve képzik a jövő mérnökeit, akiknek egyik legfontosabb feladatuk a minél több és jobb akkumulátor gyártása.

Az Óbudai Egyetemen a Samsung SDI mérnök és minőségbiztosító munkatársainak bevonásával újraindul a lítiumion-akkumulátorok gyártásával kapcsolatos kurzus – igazodva az iparág egyre növekvő igényeihez.

Engineer Teaching Apprentices To Use Computerized Lathe
Az iparág igénye kikényszeríti a mérnökoktatás változását.
Fotó: Shutterstock

Az intézmény tájékoztatója szerint, miközben az akkumulátorgyártás a járműipar egyik legdinamikusabban fejlődő szekciója, a mérnököknek folyamatos szakmai kihívást és innovációt garantál: a folyamat nagyfokú precizitás mellett folyamatos mérnöki tudásfejlesztést is igényel.

Mire van szükség?

Az Európai Unió által elfogadott Zöldátállás program megvalósításához és a globálisan támogatott klímasemlegességi célok eléréséhez nélkülözhetetlen a járműgyártás teljes átalakulása: 

a lítiumion-akkumulátorok iránti kereslet várhatóan évente 27 százalékkal nő, és 2030-ra eléri a 4700 gigawattóra körüli értéket. 

 

Ennek a növekedésnek a lekövetéséhez ugyanakkor szükséges a folyamatos kutatás-fejlesztés és az azt támogatni tudó, kimagasló mérnöki tudás, kivált igaz ez hazánkban, hiszen Magyarország a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással rendelkező országa.

Hova mennek tovább a végzősök?

Ezért jött létre az Óbudai Egyetemen a Samsung SDI mérnök és minőségbiztosító munkatársainak bevonásával a Manufacturing of automotive Li-ion batteries tantárgy, amelyet 2023 tavaszi félévében indítottak el. 

Inside,A,Electric,Vehicle,Battery,Pack,Shop,At,A,Vinfast
Magyarország a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártója.
Fotó: Shutterstock

A kurzus a nagy érdeklődésre tekintettel a 2023–2024-es tanév első félévében újraindul: a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói mellett szeptembertől a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói is beiratkozhatnak a képzésre.

Olyan elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők, amelyek lehetővé teszik, hogy a diplomájuk megszerzése után az akkumulátoriparban helyezkedhessenek el 

– a tavaszi szemesztert követően a résztvevők több mint kétharmada jelentkezett a Samsung SDI ösztöndíjprogramjába vagy – a végzősök – főállású dolgozónak.

Ki jön sztároktatónak?

A Samsung SDI Hungary Zrt. gyártásban és termelésben járatos szakemberei mellett az őszi félévben először a Samsung SDI egyéb területeiről is érkeznek előadók. 

Szeptember folyamán szemináriumot tart többek között dr. Varga Áron, a BMW egykori modulvezető és szilárdtest-akkumulátor mérnöke, a Cambridge-i Egyetem és a Caltech PhD hallgatója, aki jelenleg a Samsung Sdire Next-Tech csoportjának vezetőjeként segíti a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenységét. 

Középiskolákkal bővül az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetemhez kapcsolódik az a hír is, hogy két középiskola fenntartását is átvette.

A közlemény szerint a Szinyei Merse Pál Gimnázium és az óvodát, általános, valamint középiskolát is működtető Orchidea Köznevelési Intézmény átvételével „a közeljövőt érintő gazdasági, technikai és technológiai innovációs kihívásokra is készen állnak majd a diákok, akik körében erősíteni szeretnék a STEM (a természettudományos, a technológiai, a mérnöki tudományos és a matematikai) területek népszerűségét”.

„Kiindulópontunk az volt, hogy olyan, az újra nyitott, innovációmenedzsmentben érdekelt középiskolákkal együttműködve alakítsunk ki oktatási ökoszisztémát, amelyekből mindannyian versenyelőnyt kovácsolhatunk. Ettől kezdve a mi jelenlétünk hozzáadott értéket képvisel azzal, hogy erőteljesebben segíti az említett folyamatokat az egyetem részéről a jövőben akár tanárokkal, de legfőképp a diákok tehetséggondozásával” – nyilatkozta prof. dr. Kovács Levente rektor.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.