Annak ellenére, hogy a bankok elég kiterjedt ATM-hálózatokkal rendelkeztek szerte az országban, ezeknél a masináknál, 1994-től hosszú ideig, csak borítékos befizetéssel juttathattunk pénzt a bankszámlánkra. Ez viszont azzal a hátránnyal járt, hogy meg kellett várni, míg az ATM-et felnyitja a bank és elkönyveli a befizetést. Amennyiben hétvége következett, akár több nap türelemre is szükség volt. 

The,Woman,Pulls,Hungarian,Forints,From,Her,Wallet
Fotó: Shutterstock

Persze az ATM-es befizetés alternatívájaként mindig elérhető volt a bankpénztári befizetés, de a pénztár sem jelentett korábban feltétlenül azonnali jóváírást, és csak munkaidőben volt nyitva. Gyakran pénteken is rövidített műszak volt, és akkor még nem is beszéltünk az ebédszünetről.

A pénzbefizetés is azonnali tranzakcióvá vált

Szűk három évtized kellett  ahhoz, hogy a kifizetés és az átutalás mellett a befizetés is azonnali tranzakcióvá váljon. „Az, hogy a befizetést azonnal jóváírják-e a bankkártya mögötti bankszámlán, talán elsőre nem annyira izgalmas” – mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. „Ellenben rögtön az lesz, amint valaki olyan helyzetbe kerül, hogy a lemerült bankszámlájára éjszaka vagy hétvégén kellene pénzt feltöltenie” – tette hozzá.

A webáruházi futároknál még megoldható a készpénzes fizetés, de amikor például valamilyen internetes szolgáltatás ellenértékét kell kiegyenlíteni, ott már szóba sem jöhet a készpénz. Ilyen esetekben bizony sokat segíthet egy azonnali jóváírásra képes befizető ATM.

 

Hogyan működik az azonnali jóváírású ATM?

Az azonnali jóváírású befizetős ATM praktikus, gyors és kényelmes, de több olyan pontja is van, amelyekre kiemelten figyelni kell a készpénz befizetése során – sorolta kérdésünkre Gergely Péter.

  • A legfontosabb, hogy a bankjegyek között, a behelyezésükkor ne legyen kapocs, gumi, kötegelő vagy más idegen tárgy, például boríték, cetli, blokk. Ha a gép ilyet talál, visszaadja azokat. 
  • A bankjegyek ne legyenek hiányosak, gyűröttek, szamárfülesek, szakadtak, sérültek, szennyezettek, megragasztottak vagy összefirkáltak. Az ATM a gyanús bankjegyeket bevonja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) később megvizsgálhassa azokat. Amennyiben a jegybank a vizsgálata során rendben találja azokat, később jóváírja a számlán.
penzbefizetes-03-aj20191202 Miskolcfotó: Ádám János ÁJ Észak MagyarországA banki készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik. Illusztráció20191202 Miskolc
fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

A banki készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik. Illusztráció
A befizetés összegét minden esetben jóvá kell hagyni az ATM-en, ezt követően a pénz a bankkártya mögötti számlára kerül.
Fotó: Ádám János
  • A fel nem ismerhető bankjegyeket a gép ellenben visszaadja, de nem érdemes többször próbálkozni, mert a következő lépésben ugyanazt a bankót az ATM akár be is vonhatja.
  • A befizetés összegét minden esetben jóvá kell hagyni az ATM-en, ezt követően a pénz a bankkártya mögötti számlára kerül, több számla esetén az elsőként beállított forint bankszámlára. Ugyanis csak forint bankjegyeket lehet befizetni, más pénznemű bankjegyet vagy érmét nem. 
  • Az MNB által a forgalomból bevont, törvényes fizetőeszköznek már nem minősülő bankjegyeket viszont jó eséllyel még elfogadja az automata.
  • Egyszerre általában maximum 50 és 200 darab közötti bankjegyet lehet befizetni, amelyek – 20 ezer forintos bankjegyekkel – több millió forintot is kitehetnek. A befizetés szükség esetén ismételhető, de vannak bankok, ahol nem lehet egy bizonyos összegnél többet befizetni ismételt befizetésekkel sem. 
  • A korlátozások más jellegűek is lehetnek: vannak olyan bankok, amelyeknél hitelkártyával nem lehet befizetni az ATM-be. 

Több készpénzkiadó és befogadó automatánál van lehetőség más számlájára befizetni a bankon belül, sőt még meg is lehet osztani az összeget a saját és az idegen számla között. Mi több, ha az ügyfél kívánja, még közleményt is adhat hozzá. A befizetés általában ingyenes, de egy-két számlánál vannak kivételek. Érdemes befizetés előtt tájékozódni a művelet díjáról a bank honlapján vagy ügyfélszolgálatánál. Egy biztos: 5 másodpercen belül átér a kívánt összeg az ország egyik pontjáról a másikra, a lényeg, hogy ezek belföldön legyenek. 

Hand,Of,Customer,Paying,With,Contactless,Credit,Card,With,Nfc
Az azonnali befizetés után a számlán megjelent pénz máris átutalható vagy bankkártyával elkölthető.
Fotó: Shutterstock

Miután az ATM befogadta az összeget, azonnal jóváírja a megadott számlán, még éjjel és hétvégén is. Ettől kezdve a számlán megjelent pénz azonnal átutalható vagy bankkártyával elkölthető. Vagyis az azonnali jóváírás összeköthető az átutalási rendszer „azonnaliságával” – fogalmazott Gergely Péter.

Jól jöhet hétvégén vagy éjjel a praktikus szolgáltatás

A befizetés általában díjmentes, és ha figyelembe vesszük, hogy több banknál vannak ingyenes átutalást biztosító bankszámlák, akkor az azonnali (kész)pénzküldést még akár költségek nélkül is megúszhatjuk. A fogadó fél szintén díjmentesen veheti fel a beérkező pénzt – a törvény szerint ingyenes 150 000 forintos készpénzfelvételi nyilatkozat megléte esetén – bármely hazai bank ATM-jéből. Ugyancsak hozzájuthat a kártyabirtokos, havi 2 alkalommal, összesen 40 ezer forinthoz ingyen az úgynevezett készpénzátvétel során az erre szerződött kereskedők pénztáraiban is. 

Az azonnali jóváírású ATM több élethelyzetben segíthet annak, akinek nincs elegendő pénze a bankszámlán, de van nála készpénz. 

Tipikus eset, ha valakinek pénzt kell küldenünk az ország távoli pontjára vagy külföldre: elfogy a gyermek apanázsa a nyaraláson vagy nem várt kiadásra kényszerül – hoz gyakran előforduló példát Gergely Péter. Ilyenkor – ha nincs a bankszámlán elegendő fedezet – egy azonnali jóváírós ATM-en befizetve a pénzt, másodpercek alatt át lehet utalni a szükséges összeget.

Hasonló a helyzet a repülőjegy vásárlásánál is. Vagy egyáltalán nem fogadják el a papíros bankót fizetéskor, vagy ha mégis, akkor szinte biztos, hogy buktuk a legkedvezőbb árakat. 

Repülőjegy vásárlása előtt bölcs dolog, ha a bukszánk helyett inkább a bankszámlánkat tömjük meg

– fogalmazott a pénzügyi szakember. Továbbá adódhat olyan telefon-előfizetés vagy feltöltőkártyás előfizetés, amikor az azonnali befizetés teszi csak lehetővé a szolgáltatás további igénybevételét. Általában napközben be tudjuk fizetni ezt egy szaküzletben is, ha van ilyen a közelben, de éjjel vagy ünnepnapon csak a bankkártyás megoldás segíthet. Végül, de nem utolsósorban azokon a szálláshelyeken, szállodákban, ahol foglalásokat alkalmaznak, szintén célravezetőbb a bankkártyás fizetés. A vendég távoztával és a szobaszámla rendezésével az összeg automatikusan felszabadul.