BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navracsics: év végéig megállapodunk Brüsszellel az uniós forrásokról

Jövőre már emelkedő pályára kerül az ország, és év vége után már nem lesz akadálya az uniós források érkezésének – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy orosházi fórumon.

Bízom abban, hogy az év végéig sikerül megállapodni Brüsszellel az uniós forrásokról – mondta a beol.hu által idézett előadásában Navracsics Tibor. A miniszter brüsszeli egyeztetéseiről elmondta, hogy voltak ebben a tárgyalássorozatban olyan időszakok, amikor úgy érezték, nem tudnak továbblépni, de most azt látja, hogy változik a helyzet és az egyeztetések hangulata, így bízik a megállapodásban. 

NAVRACSICS Tibor
Ajka, 2023. október 7.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az ajkai Kristály Múzeum újranyitása alkalmából tartott ünnepségen 2023. október 7-én.MTI/Bodnár BoglárkaAjka, 2023. október 7.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az ajkai Kristály Múzeum újranyitása alkalmából tartott ünnepségen 2023. október 7-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Navracsics szerint a fiataloknak életlehetőséget kell biztosítani a vidéki térségekben. 
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Magyarország elhárít minden akadályt annak az útjából, hogy az uniós források megérkezzenek. Mint mondta: az általános aggodalommal ellentétben hazánk a 2014–2020-as, most záruló időszakban az első ötben van a tagországok között 94 százalékos felhasználási aránnyal, ami kimagasló. 

A rendelkezésünkre bocsátott európai uniós támogatások több mint 90 százalékát az ország mindig felhasználta. Igaz ez a 2021–2027-es, mostani pénzügyi ciklusra is – első helyen állunk a 3 százalékos lekötési szinttel

– tette hozzá. 

A miniszter arról is beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program már elindult, előbbinél a pályázatok 50 százalékát kiírták, utóbbinál is közelítenek a 40 százalék felé. Az uniós programok amúgy is utófinanszírozásúak, a forrásokat most a nemzeti költségvetés előlegezi meg. Ha pedig megérkeznének az uniós támogatások, akkor azokat a pénzeket más fejlesztésekre lehetne fordítani. Reményét fejezte ki, hogy 2024–2025 már egyértelműen emelkedő pályát hoz Magyarország minden térségének.

A miniszter szerint Békésre demográfiai okokból is figyelni kell, mert ha a népességcsökkenést lassítani, vagy megfordítani akarják, akkor a fejlesztési pénzeket ide kell hozni, hogy a fiatalok is itt találjanak életlehetőséget maguknak. A másik ok, amiért fontos helye lesz és van Békés vármegyének a magyar területfejlesztési politikában, hogy itt is lehet látni, milyen hosszú távú károkat okozott a trianoni békediktátum. Ezen a helyzeten határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekkel, a vállalkozások együttműködésével lehet változtatni s ezek eredményeként ez a térség újra összenő.

Ha Románia a schengeni övezet tagjává válik, akkor annak Békés és Csongrád-Csanád vármegye és az itt lakók is a nyertesei lehetnek. 

Fontos, hogy ehhez olyan területfejlesztési politikánk legyen, ami minden térségnek kidolgoz olyan eszközrendszert, ami valós segítséget jelent. A közigazgatási határokon átnyúló térségi programok elkészítése a feladat. Kulcsfontosságú, hogy ezeket a régiókat gazdaságilag egységes térségekké alakítsák – tette hozzá.

Uniós források: Navracsics Tibor Brüsszelbe ment Magyarország pénzéért – kiderült, mire jutott

A magyar delegáció az Európai Bizottság kulcsembereivel tárgyalt a Magyarországtól visszatartott pénzekről. Nagyon közel került a megoldás az Erasmus-program felfüggesztéséről. Navracsics Tibor Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.