Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleményében tudatta, hogy a Biodóm építési munkálatainak befejezése a Főváros feladata. A szaktárca kijelentette, hogy ehhez Budapest minden támogatást megkapott, amit a kormány megígért.

Biodóm
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A minisztérium az ATV kérdéseire reagált, akik azt követően keresték meg Lázár János tárcáját, hogy a főváros bejelentette, hogy az idei télen már nem fizetik a félkész létesítmény fűtését. A Építési és Közlekedési Minisztérium kijelentette, hogy 

a Biodóm a főváros felelőssége.

Arról, hogy Budapest nem állja tovább a Biodóm rezsijét a főpolgármester-helyettes, Bősz Anett nyilatkozott a Népszavának. Elmondta, hogy tavaly félmilliárd forintot emésztett fel a létesítmény, amire idén már nincs pénze a fővárosnak.

A Biodóm ára: hatalmas összeget adott rá az állami költségvetés

Az önkormányzat kezdeményezte, hogy az állam vegye át a Biodóm projektet, fejezzék be a munkálatokat és fizessék ki a fenntartási költségeket. Korábban már a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely is jelezte, hogy erről szó sem lehet. Gulyás azt is hozzátette, hogy 

a kormány még Tarlós István korábbi főpolgármester idejében 20 milliárd forintot adott a Biodómra.

Amennyiben a Biodóm fűtése valóban leáll, az a komplexum teljes lepusztulásával járhat. Fűtés nélkül olyan mértékű állagromlás mehet végbe, hogy az épület teteje is beszakadhat. 

Lehetséges a Biodóm gazdaságos és fenntartható fűtése?

A Biodómmal kapcsolatban megjelent cikkekre reagálva a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke, Tóth Tamás azt mondta, hogy létezik megoldás a Biodóm hatékony és olcsó fűtésére.

A szakértő szerint infrafűtéssel elektromos áram segítségével lehetne melegen tartani a létesítményt, amit 

napelemekkel összekötve költségmentesen lehetne megtenni. 

Ez a megoldás nem csak a Biodóm, hanem az összes nagyobb rendezvényhelyszín fűtését megoldhatná a jövőben.

Biodóm
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A napelemes infrafűtés másik előnye, hogy más rendszerekhez képest okkal könnyebben és gyorsabban kiépíthető. Tóth Tamás azt is kiemelte, hogy az infrafűtés nem a levegőt melegíti fel, hanem az épületben lévő testeket, ami egy olyan nagy belmagasságú komplexum esetében, mint például a Biodóm, sokkal gyorsabb lehet, mint más fűtésrendszerek. Emellett ez a megoldás olyan energiahordozót sem használ, mint például a gáz, szén, vagy olaj.