BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Személyi kölcsön: viszik a magyarok, mint a cukrot

Augusztusban már több mint ötvenmilliárd forintnyi új hitelt helyeztek ki a bankok.

Fokozatosan erősödik a kereslet a személyi kölcsönök iránt: a múlt év vége óta szinte minden hónap emelkedést hozott az új kihelyezésekben, és a nyár végére már a havi 50 milliárd forintos szint felett mozgott a piac – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Young,Asian,Woman,Saving,For,Retirement,Saving,Money,Through,A
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint a nyári időszak különösen jól sikerült az új kihelyezések szempontjából: 

  • júniusban 49,7 milliárd, 
  • júliusban 49 milliárd, 
  • augusztusban pedig hajszál híján 51 milliárd forint értékben kötöttek személyikölcsön-szerződéseket a háztartások, miközben 
  • a múlt év decemberében még a 26,5 milliárdos szintnél járt a piac. 

A havi új szerződések mennyiségénél egyébként 2019 májusa jelentette az eddigi csúcsot, 55,8 milliárdos volumennel.

Az augusztusra kimutatott, ötvenmilliárd forint feletti szerződéses összegre az elmúlt egy évben nem akadt példa.

Ami az első nyolc hónap adatait illeti, a haloványra sikeredett évkezdés miatt ugyan az új kihelyezések 344,7 milliárd forintos értéke 4,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a teljes lakossági hitelpiac bő 43 százalékos zsugorodását figyelembe véve ez egyáltalán nem rossz teljesítmény. Ráadásul az új szerződések száma 2023 első nyolc hónapjában érezhetően emelkedett is a személyi kölcsönöknél:

 a jegybank statisztikái szerint megközelítette a 165 ezret, ami 5,6 százalékos emelkedést tükröz az előző év azonos időszakához képest.

Mindezek nyomán az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is csökkent az idei év első nyolc hónapjában: miközben egy éve még hozzávetőleg 2,33 millió forintot tett ki, idén kicsivel 2,1 millió felett mozgott.

A személyi kölcsönök piaca annak ellenére mutat élénkülést, hogy a kamatok nem nagyon akarnak csökkenni. A szerződésekben szereplő, átlagos, éves kamatláb augusztusban 18,95 százalékot ért el a jegybank adatai szerint, ami nagyjából 2,5 százalékponttal több az egy évvel korábbinál. Fontos viszont, hogy a személyi hiteleknél némi óvatossággal kell kezelni az átlagos kamatlábra vonatkozó adatokat: egy kölcsönszerződés kondícióit ugyanis érdemben befolyásolja, hogy az ügyfél mekkora kölcsönt igényel, vagyis a kisebb összegű hitelek jóval drágábbak a többmilliósaknál, ami torzíthatja az átlagot.

Az idei első nyolc hónapban valamivel 2,1 millió forint felett alakult az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg.

A személyi kölcsönök iránti nagy keresletet több egyéb tényező mellett az online hiteligénylés egyre szélesebb körű elterjedtsége is magyarázhatja. Több banknál az internetbanki, illetve az applikációs felületen is végigvihető a teljes igénylési folyamat, és az ügyfél akár órákon (vagy egy órán) belül is pénzéhez juthat. A másik, hogy a nagyobb lélegzetű beruházásaikkal – lakásfelújítás, autóvásárlás, tartós fogyasztási cikkek vásárlása – a nehezebbé vált gazdasági környezetben is csak átmeneti időre álltak le a háztartások, az idei év közepére a korábbinál kisebb mértékben ugyan, de visszatért az eladósodási kedv a lakosságnál.

A 2019-es, járvány előtti éves csúcs megdöntésére ugyanakkor viszonylag kevés az esély a személyi kölcsönök új kihelyezéseinél: akkor 558,7 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a pénzügyi szolgáltatók és az ügyfelek, 214 milliárd forinttal többet, mint az idei első nyolc hónapban.

Másodpercek alatt közel félmilliós hitelhez juthatunk az Ersténél

Az Erste Bank informatikai rendszere által hitelképesnek minősített ügyfelek néhány másodperc alatt juthatnak akár 450 ezer forint szabadon felhasználható hitelhez. A Rögtön Kölcsönhöz nem kell adatokat megadni, és nincs szükség jövedelemigazolásra. Az ügyfelek a bank digitális platformján, George-on keresztül pár kattintással, akár a mobiljukkal juthatnak hozzá a hitelhez – olvasható a bank közleményében. Az ügyfelekről rendelkezésre álló információk alapján a bank minden hónapban szűrést készít, azok az ügyfelek, akik ennek megfelelnek, ajánlatot kapnak. Amennyiben valaki elfogadja az ajánlatot és kéri a Rögtön Kölcsönt, azonnal indul a tényleges minősítés – mindez másodpercek alatt. Az automatikus hitelbírálatnak köszönhetően a Rögtön Kölcsön nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is. A hitel kamata a személyikölcsön-kamatok alsó sávjához közelít – mondta el Harmati László, az Erste lakossági vezérigazgató-helyettese. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.