BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százezer vakcinát rendelt Magyarország az Európai Uniótól

A Pfizer–BioNTech új típusú vakcinájából 300 ezer adag van fenntartva a magyar lakosság számára.

Magyarország 300 ezer adag Covid elleni oltást rendelt, az Európai Unió számára fenntartott kontingensből ennyivel részesül a magyar lakosság – mondta az ATV Híradónak Rusvai Miklós virológus.

20220108 Nyíregyházafotó: Pusztai Sándor PS Kelet-MagyarországA kórházi oltópontokon kívül, január négy hétvégéjén a házorvosoknál is fel lehet venni a vakcinát, előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval.képen: Dr. Soós Zoltán háziorvos 20220108 Nyíregyháza
fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország
A kórházi oltópontokon kívül, január négy hétvégéjén a házorvosoknál is 
fel lehet venni a vakcinát, előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval.
képen: Dr. Soós Zoltán háziorvos
A vakcina remekül véd az omikron két alvariánsa ellen.
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország

Mint mondja, ez már a Pfizer–BioNTech új típusú vakcinája, ebből rendelt az Európai Unió 10 millió oltóanyagot, és ebből van 300 ezer adag fenntartva a magyar lakosság számára.

Arról is beszélt, hogy ez még az év elején járványt okozó omikron-alvariáns ellen lett kifejlesztve, de szerinte remekül véd a jelenleg járványt okozó Eris és Pirola ellen is, hiszen ez a kettő is az omikron két alvariánsa.

Történelmi pillanat: Karikó Katalin megkapta a Nobel-díjat

Karikó Katalint többször is esélyesnek tartották az orvosi-élettani és a kémiai Nobel-díjra. A Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezésért kapta megosztva.

A virológus azt nem tudta megmondani, hogy mikor érkezhetnek meg ezek az oltóanyagok Magyarországra.

Ahogy korábban megírtuk, leginkább az oltóorvos szakvéleményére bízná a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, hogy felvegyünk-e negyedik vagy ötödik oltást most, hogy a koronavírus visszatérőben van világszerte. A központ ismét rögzítette, hogy az Eris megjelent nálunk is, ráadásul a fertőző- és terjedési sebessége nagyobb, mint a korábbi variánsoké, ugyanakkor szerencse a szerencsétlenségben, hogy a súlyos megbetegedés kialakulásának a valószínűsége rendkívül alacsony.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.