BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kipihenten kezdi a hét második felét a forint, erősödött csütörtök reggel

Az euróval szemben több mint négy százalékkal erősebb jelenleg a forint, mint az év elején. Csütörtök reggel 382,99 forintot kellett fizetni egy euróért.

Erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

The,Forint,Is,The,Currency,Of,Hungary.
Fotó: Shutterstock

Az eurót csütörtök reggel hét órakor 382,99 forinton jegyezték a szerda esti 383,78 forint után. A dollár jegyzése 361,36 forintra csökkent 364,42 forintról, a svájci franké 399,68 forintra ment lejjebb 400,17 forintról.

Csütörtök reggeli jegyzésén a forint 4,1 százalékkal áll erősebben az év eleji jegyzésnél az euróval, 3,2 százalékkal erősebben a dollárral és 1,0 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Hogyan változik a forint árfolyama az év végéig?

Ahogy arról a Világgazdaság írt, a 390-es szint környékén vagy felette fejezheti be az idei esztendőt a forint az euró ellenében az elemzői konszenzus szerint. A hét hazai befektetési szakértő bevonásával készült felmérés eredménye rámutat: az euró-forint árfolyamra rengeteg külső és belső tényező lehet hatással az év utolsó négy hónapjában, elsősorban azonban az MNB kamatpolitikája, a nemzetközi energiaárak alakulása és az európai uniós források megérkezésének kérdése befolyásolhatja a kurzus alakulását.

A hazai befektetési szakértőktől arra a kérdésre vártuk a választ, hogy az adatvezérelt működésre hamarosan átálló MNB várhatóan szigorú kamatpolitikáját látva hogyan alakulhat az euró-forint keresztárfolyam az év végén.

Zakár Tivadar, a BÉT kijelölt tanácsadójaként működő Univerz Invest Zrt. cégvezetője – a megkérdezett elemzők többségével egyetemben – a forint romlása mellett tette le a voksát. Zakár Tivadar kiemelte: a régiós valutákhoz képest a forint idegesebbnek tűnik, még az első féléves jelentős árfolyam-erősödés ellenére is. 

Az MNB adatvezérelt kamatpolitikáját is elfogadta a piac, azonban a recesszióban lévő magyar gazdaság és az infláció nem könnyíti meg a forint helyzetét

– tette hozzá a szakértő. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.