BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB többmilliós bírságot szabott ki az Extreme Digital–eMAG-ra

Majdnem 15 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank az Extreme Digital–eMAG Kft.-re. A jegybank egy átfogó vizsgálat eredményeként döntött az intézkedés mellett, illetve kötelezte a céget, hogy a hiányosságok pótlását 2024. február 5-ig írásban igazolja.

Majdnem 15 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Extreme Digital–eMAG Kft.-re a pénzpiaci többes ügynöki tevékenységéhez kötődő jogsértések miatt. A társaság ügyfél-tájékoztatási tevékenysége számos ponton jogsértő volt, egyes nyilvántartásai is hiányosak voltak és nem igazolta megfelelő mennyiségű versengő hiteltermék elemzését – közölte az MNB.

LUS_779920231113 Dunaharaszti
eMAG készül a Black Friday-re.  Bemutatták a hatalmas logisztikai központjukat.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20231113 DunaharasztieMAG készül a Black Friday-re.  Bemutatták a hatalmas logisztikai központjukat.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybank megállapította: 

az Extreme Digital–eMAG Kft. a vizsgált időszakban nem tett eleget az összehasonlításra alkalmas termékelemzési kötelezettségének, nem tudta igazolni az MNB felé kellő számú, egymással versengő hiteltermék bemutatását ügyfelei számára. 

Az MNB megállapította továbbá, hogy az Extreme Digital–eMAG Kft. a vizsgált időszakban szintén nem tett maradéktalanul eleget a pénzügyi szolgáltatás közvetítését megelőző, a pénzpiaci közvetítőre vonatkozó, valamint a hitelszerződés megkötését megelőző tájékoztatási kötelezettségének.

Előretörtek az elektronikai termékek és erősít a Marketplace az eMAG Black Fridayen

Átvették az uralmat az elektronikai eszközök az eMAG fekete pénteki top 10-es terméklistáján az okoseszközök és táblagépek vezetésével. Délutánig a Marketplace-kereskedők tavalyhoz képest 20 százalékkal több Black Friday-terméket adtak el, leginkább a gamer termékek, PC-alkatrészek és táblagépek fogynak a szépségápolási és napi fogyasztási cikkek mellett.

Az MNB azt is megállapította, hogy az Extreme Digital–eMAG Kft. közvetítői nyilvántartása hiányos volt. A vizsgálat során az Extreme Digital–eMAG Kft. nem tudott megfelelő, tételes, termékszintű nyilvántartást bemutatni a kötelező képzésekről, továbbképzésekről sem.

A jegybank kötelezte az Extreme Digital–eMAG Kft.-t a feltárt hiányosságok kijavítására, amelyekről 2024. február 5-ig írásban kell beszámolnia a felügyelet részére. 

A jogsértések miatt az MNB 8,8 millió forint felügyeleti és 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.