BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilencből nyolc – még egy szakszervezet elfogadta Lázár János bérajánlatát

Kilencből nyolcnál tart a számláló: a keddi hét után szerdán nyolcadikként a Közúti Közlekedési Szakszervezet is elfogadta Lázár János építési és közlekedési miniszter ajánlatát a bérek emelésére. Egyedüliként a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet tart ki még, de ha ma szintén elfogadja a javaslatot, akkor januárra visszamenőlegesen minden közlekedési munkavállaló megkapja a már emelt bérét.

Tegnap kilencből hét szakszervezet elfogadta Lázár János építési és közlekedési miniszter bérjavaslatát – ma nyolcadikként a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) is csatlakozott hozzájuk. Egyedüliként a 2500 tagot számláló Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) maradt, amelyik még nem fogadta el az ajánlatot.

20221025_001_MOR
Kilencből nyolc szakszervezet már elfogadta a bérajánlatot, egy volánbuszos maradt.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A béremelési ajánlatnak a tárcavezető közlése alapján az alábbiak a fő pontjai:

  • három év alatt majdnem harmadával nő a bér,
  • 2024-ben 600 ezer forintos bérrészig 17 százalékkal, legalább 70 ezer forinttal nő az alapbér,
  • 2025-re és 2026-ra is garantálják az inflációt meghaladó emelést. 

Mindezek után kedden a kilenc szakszervezetből hét elfogadta az ajánlatot, köztük a MÁV és a HÉV munkavállalóinak a képviselői. A vasutasok úgy értékelték a fejleményt, hogy a körülményekhez képest a lehető legjobb bérmegállapodás született.

A Volán-szakszervezetek azonban nem fogadták el az ajánlatot egyből, hanem időt kértek, hogy egyeztessenek a tagsággal. Mára azonban a KKSZ is azt jelezte: aláírja a megállapodást. Így egyedüliként a SZAKSZ maradt, amely sztrájkot is belengetett.

Kilenc aláíró már van, az utolsót az utolsó pillanatig várják

Lázár János mindenesetre a friss bejegyzésében hangsúlyozta: a döntés a munkavállalók érdekét szolgálja, és történelminek minősítette a megállapodást.

A miniszter kifejtette, hogy a legalább 70 ezer forintos emelés a buszsofőröknek 20 százalék feletti béremelést jelent csak idén, a további évekre pedig jogi garanciát arra, hogy a bérük biztosan az infláció felett fog növekedni.

A bérmegállapodáshoz január 31. éjfélig még a másik szakszervezet is csatlakozhat, hogy a Volánbusz-dolgozók már januártól megkapják a magasabb bérüket. Én az utolsó percig várom őket

– tette hozzá Lázár János.

A SZAKSZ is beadhatja a derekát

Dobi István, az ajánlatot eddig nem elfogadó SZAKSZ vezetője a szakszervezet Facebook-bejegyzése alatt a következőképpen fogalmazott:

Ma olyan döntést fogok hozni, ami figyelembe veszi a munkavállalók érdekét és egy Volán-dolgozónak sem okoz hátrányt.

Kifejtette, megtettek mindent, nem akartak hároméves bérmegállapodást, de mások nem így gondolták, neki pedig tiszta a lelkiismerete.

„Január 1-től mindenkinek a megemelt bért kell megkapnia, az már nem mindegy, hogy az mennyi, ezen próbálunk még a mai napon a Volánbusszal történő egyeztetésen tárgyalni. A keretösszeg adott, a felosztáson lehetne még változtatni” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.