Idén nagyon nehéz volt elérni, hogy a szakemberek kitöltsék a kérdőívet, és elkészüljön a friss kutatás, mert a közhangulat a szakemberek körében nem pozitív, olyannyira, hogy 58 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Worker,Placing,Ceramic,Floor,Tiles,On,A,Surface,With,Adhesive
Fotó: Shutterstock

Az építőpari szakemberhiányról, munkadíjakról készülő éves felmérést ezúttal több mint 700 szakember töltötte ki, a felmérés nem reprezentatív, de jól szemlélteti az ágazati folyamatokat és várakozásokat.

Mennyit kell várni egy építőipari szakembere?

A Mapei felmérése szerint

  • 2022 februárjában 138 napot, 
  • 2023 februárban 58 napot,
  • 2024 februárjában 52 napot

kellett várni egy építőipari szakemberre.

Csökkent a munka mennyisége, ám a korábbinál kisebb volumenű volt a kivándorlás Ausztriába és Németországba, mivel máshol is visszaesett az építőipar, nincs szükség annyi munkaerőre, mint az előző években.

Érdekes, hogy nem a lakossági, hanem a nagyberuházásoknál kell a legtöbbet várni szakemberre.

Bricklayer,Working,With,Ceramsite,Concrete,Blocks.,Walling
Fotó: Shutterstock

 

Hogy változnak a munkadíjak 2024-ben?

Tavaly átlagosan 18 százalékkal nőttek a munkadíjak, ami meglepetés, hiszen csökkent a kereslet.

Jelenleg egy burkoló munkadíja átlagosan négyzetméterenként bruttó 10 215 forint, Budapesten és Pest megyében 12 ezer forint fölött van, ami 20 százalékos különbség.

Áremelést idén a szakemberek 60 százaléka tervez, átlagosan 12 százalékkal.

Ez azonban csak egy szándék, egy vágy, ha nem fizetik ki a megrendelők, akkor a drágulás nem érvényesülhet – válaszolta kérdésekre Markovich Béla.

A Mapei ügyvezetője szerint nem érdemes várni a tervezett építkezésekkel, felújításokkal, sem a kivitelezők, sem az építőanyagok nem lesznek olcsóbbak. 

Meglepetések éve volt

Meglepő volt, hogy tavaly megfeleződött a hőszigetelő anyagok forgalma, noha folyamatosan a korszerűtlen hazai épületállományról és az emelkedő energiaárakról van szó.

Ezekre a szakemberekre kell várni a legtöbbet az építőiparban

A legkevesebbet víz- és villanyszerelőre, a legtöbbet kőművesre, valamint burkolóra. A tavalyinak kevesebb mint a felére, átlagosan pedig 58 napra csökkent a szakemberek vállalási ideje. A munkadíjak viszont nem csökkentek, sőt, már európai szintűek, de ha tartósan kevesebb lesz a megbízás, ismét megindulhat a szakemberek külföldre vándorlása.

A globális vállalat árbevétele tavaly azonban tovább nőtt, a magyarországi vállalaté is minimális mértékben, de emelkedett, ami jelentős eredmény az építőipari termelés forintban 5 százalékos, mennyiségben viszont 25 százalék körüli visszaesése mellett.

A Mapei nem tervez idén áremelést, bár egyes alapanyagok ára máris emelkedik.

Globális terjeszkedés

A Mapei csoport globális árbevétele 2023-ban 4,1 milliárd euró volt, nem csak a globális árbevétel növekedett, hanem minden területen növekedést ért el a vállalat mondta Luca Damia, a Mapei csoport régióvezetője. 

A Mapei 2023-ban már több mint 12,5 ezer munkavállalót foglalkoztatott, ami majdnem 10 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Főleg az emberi erőforrásba invesztál a vállalat, bennük hisznek, őket tartjuk a cég növekedése zálogának

– hangsúlyozta Luca Damia.

A globális terjeszkedés dinamikus:

  • új adalékgyárat épített a Mapei az Egyesült Királyságban, 
  • Görögországban pedig por alapú termék gyártó üzemet létesített. 
  •  az USA-ban is bővült a gyártóbázis, 
  • Indiában megnyitották a vállalat harmadik gyárát,
  • az afrikai kontinensen Egyiptomban lett új Mapei gyártóüzem, 
  • majd Szaúd-Arábia Tabuk tartományában is megjelent a vállalat a Bitumat cég felvásárlásával.

E szaúd-arábiai cégfelvásárlással nevezett be a Mapei  az új 9 milliós Line város építésébe. A következő években ez lesz az építőipar területén az egyik legvonzóbb és legérdekesebb projekt, amin a Mapei is dolgozni hangzott el. 

Előkészületben van az ötödik olaszországi Mapei gyár építése is.

A fenntartható építkezéshez környezettudatos, környezetbarát termékek piacra vitelében is egyre határozottabb szerepet vállal a társaság. A zero termékekkel idén már 150 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás tudtak kompenzálni, ezt idén 200 ezer tonnára emelik, ami annyi károsanyag kibocsátásának megtakarítását jelent, mint 100-szor körberepülni a földgolyót repülőgéppel.