Szerény, de már a várható inflációt meghaladó pénzügyi eredményekre számítanak idén a vállalkozások. A K&H kkv bizalmi index első negyedéves eredményei alapján átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9 százalékos profitbővülést valószínűsítenek a következő egy évben. Beruházási dömping azonban továbbra sem várható. A cégek alig több mint fele tervez valamilyen fejlesztést, főként informatikai vagy gépjárműpark-korszerűsítést.

20220722 Nyíregyháza A kánikula fokozottan megterheli azokat, akik munkájukat egyébként is magas hőmérsékleti körülmények között végzik - az illusztráció a VELA pékségben készült (A pék nem járult hozzá neve közléséhez).Fotó: Sipeki Péter SPKelet-Magyarország
Javuló eredményt várnak a hazai kkv-k / Fotó: Sipeki Péter

 

Javuló gazdálkodási mutatókra számítanak a kkv-k

Habár az tartogathat még az idén meglepetéseket a közlemény szerint, az éves szinten 4-5 százalékosra várt értéket meghaladó pénzügyi eredményekre számítanak a hazai vállalkozások. „A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő 12 hónapos várakozásairól képet K&H kkv bizalmi index eredményei alapján 7,7 százalékos árbevétel-növekedéssel és 3,9 százalékos profitbővüléssel számolnak. 

Ezek az értékek gyakorlatilag megfelelnek a tavaly év végi várakozásoknak,

ugyanakkor az infláció erőteljes mérséklődése miatt ez az elmúlt két év legjobb értéke reálértéken. A pozitív elmozdulás abban is látható, hogy az előző negyedévi 17 százalékról 11 százalékra mérséklődött azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek bevételcsökkenésre számítanak” – mutatta be az eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Nagy a szórás, az ipar az élen

A szektorokat tekintve az ipari cégek várakozásai a legkedvezőbbek: esetükben tízből kilenc cég vár nagyobb bevételt idén, ami átlagosan 8,2 százalékos árbevétel-növekedésnek felel meg. A sor másik végén a kereskedelmi cégek vannak, körükben a legmagasabb ugyanis azoknak az aránya (15 százalék), akik csökkenő árbevétellel terveznek ebben az évben, így összességében átlagosan 7,4 százalékos bevételnövekedésre számítanak a szektorban. A szolgáltató és a mezőgazdasági szektor átlag körüli, 7,6, illetve 8,0 százalékos árbevétel-bővüléssel kalkulál.

A profitnövekedésre vonatkozóan is

  • az ipari cégek várakozásai a legkedvezőbbek, jóval átlag feletti 5,4 százalékkal,
  • a második helyen a kereskedelmi cégek állnak 4,0 százalékkal,
  • őket a mezőgazdasági cégek követik 3,7 százalékkal,
  • a sort a szolgáltató cégek zárják csupán 3,2 százalékkal.

Kivárnak a beruházásokkal

A beruházási hajlandóság szempontjából egyelőre nem látható pozitív fejlemény, hetedik negyedéve 60 százalék körül van a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya. 

Jelenleg a kkv-k 58 százaléka tervez beruházást a következő egy év során.

Ezek közül az informatikai fejlesztések továbbra is az első helyen szerepelnek (26 százalék), de a gépjárműpark megújítására is a vállalkozások 24 százaléka készül. A gépek, berendezések korszerűsítését, bővítését a cégek ötöde (20 százalék) jelölte meg beruházási célként.