Míg Budapesten az öregségi átlagos összege a legmagasabb, 275 667 forint, addig az ország másik szegletében, a Kisteleki járásban mindössze 173 560 forint derült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Nyugdíjak és egyéb ellátások című kiadványából, amelyet a Magyar Államkincstár 2023. januári adatai alapján állítottak össze járási bontásban (itt tekintheti meg a részletes térképet a 8-as fülön).

Az öregségi nyugdíj egy főre jutó átlagos összege teljes ellátás szerint járásonként, 2024. január
Kisteleken 173 ezer, a XII. kerületben 315 ezer az átlagnyugdíj

A KSH szerint

a 230 ezer forintos országos átlagnál nagyobb összegű ellátást folyósítottak még 

  • Fejér, 
  • Pest, 
  • Komárom-Esztergom, 
  • Veszprém és 
  • Győr-Moson-Sopron vármegyében, ugyanakkor 

207 ezer forintnál kevesebbet 

  • Bács-Kiskunban, 
  • Békésben, továbbá
  • Szabolcs-Szatmár-Beregben. 

A főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban érte el a 250 ezer forintot az ellátás összege. 

A dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban 180 ezer forint alatt maradt az öregségi nyugdíjak átlaga.

Budapest kerületei közül a XII. kerületben volt a legmagasabb (315 850 forint), a XX. kerületben pedig a legalacsonyabb (251 021 forint) az átlagos öregségi nyugdíj.

2024 elején a saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban, tehát az öregségi nyugdíjban, az életkoron alapuló ellátásokban és a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokban részesülők közel felének 200 ezer forint felett alakult az ellátása. Az öregségi nyugdíjasok esetében ez az arány 52 százalék volt.

Minden ötödik öregségi nyugdíjas járandósága meghaladta a 300 ezer forintot, a 120 ezer forintnál kisebb nyugdíjban részesülők aránya 9 százalékot tett ki.

A nagyon alacsony nyugdíjak jelentős része a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíj volt. A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások alacsonyabb összegei miatt a saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban részesülők 14 százalékának volt 120 ezer forintnál kevesebb az ellátása.

Megőrizték tavaly a nyugdíjak az értéküket 

A statisztikai hivatal kiemeli, hogy 2023 januárjában 15 százalékos nyugdíjemelést hajtottak végre, majd novemberben további 3,1 százalékos kiegészítő emelésre került sor. Ezek együttesen 18,6 százalékkal növelték a nyugdíjakat, ami a 18,3 százalékos nyugdíjas fogyasztói árindex mellett 0,2 százalékos reálérték-növekedést eredményezett. A nyugdíjak vásárlóértéke a keresetek reálérték-alakulásához viszonyítva 3,2 százalékkal javult.

Az átlagnyugdíj idén már jócskán 200 ezer forint fölött van

A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 2024 januárjában, az emelést követően átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként (a fő és a kiegészítő ellátás együttes összege), 11 százalékkal többet, mint az előző évben. 

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása – összefüggésben a jellemzően hosszabb szolgálati idővel és a magasabb keresettel – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét. 

Az özvegyi nyugdíj összege az elhunyt házastárs, élettárs öregségi nyugdíjának 60 százaléka, ha az özvegy nem rendelkezik saját jogú ellátással. A nők átlagos özvegyi nyugdíja 67 százalékkal volt több a férfiak ellátásánál, ami a férfiak magasabb összegű öregségi nyugdíjjogosultságára vezethető vissza. Az életkoron alapuló ellátások (korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék) átlagos összege 340 111 forinttal kiemelkedett a többi ellátásfajta közül. A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokon belül a rokkantsági ellátások átlagösszege 126 952 forint volt, ami az öregségi nyugdíj 55 százaléknak felelt meg. Rehabilitációs ellátásra átlagosan 67 244 forintot fizettek ki egy ellátottnak.