BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén már csendesedhet a pénzeső a hazai bankoknál

A hazai bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló képessége erős: a 2023-as év kiemelkedő jövedelmezőségét az időszakot jellemző magas kamatkörnyezet és néhány egyszeri tétel okozták, ám az idén már csökkenhet a szektor jövedelmezősége – áll a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentésében.

A hazai bankrendszer az elmúlt időszak sorozatosan kihívásokkal terhelt környezetében továbbra is stabil, sokkellenálló képessége erős – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a most megjelent Pénzügyi stabilitási jelentésében.

Business,Equipment.,Cash,Money,Inside,Running,Banknotes,Counter,Banking,And
Fotó: Shutterstock

A hitelintézeti szektor 2023-ban historikusan is kiemelkedő jövedelmezőséget ért el: a közel 24 százalékos sajáttőke-arányos eredmény hátterében azonban az időszakot jellemző magas kamatkörnyezet, valamint olyan egyedi tételek (az orosz és az ukrán kitettségek értékvesztéseinek visszaírása, a babaváró és a CSOK-hitelek átértékelődése, a leányvállalatoktól kapott osztalékbevételek növekedése) is állnak, amelyeknél előretekintve lefelé mutató kockázatok azonosíthatók – emlékeztetett az MNB.

A bankszektor tavaly rekordszintű, 1400 milliárd forint körüli profitot ért el úgy, hogy közben a különböző extra adóterhek jelentősen terhelték az eredményt: így például a pénzügyi szervezetek különadója 103,7 milliárd, az egyéb helyi adók 70,5 milliárd, a tranzakciós illeték pedig 305,5 milliárd forinttal növelte a bankok költségeit, mindegyik tétel magasabb volt, mint 2022-ben.

Növekvő hitelkockázatok

A hitelkockázatok növekedése a jegybank szerint a portfólió több szegmensében is valószínűsíthető. A háztartási jelzáloghitel-kamatstop jövőjét bizonytalanság övezi. Kivezetése csak az érintett adósok szűk körénél okozhat jelentősebb törlesztőrészlet-növekedést. Kockázatot jelenthet a támogatott hitelprogramok keretében megvalósuló családtámogatásokhoz kapcsolódó gyermekvállalási feltételek nem teljesülése is. A 2019 második felében babaváró hitelt felvevő adósok negyedének nem volt még gyermeke 2023 közepén, ezért ezen ügyfelek hitelkockázati monitoringja fokozott figyelmet érdemel – hívja fel a figyelmet a jelentés.

A globális trendekkel összhangban a hazai kereskedelmiingatlan-hitelezéssel kapcsolatos kockázatok is kiemelt figyelmet érdemelnek az MNB szerint. 2023-ban ezen ingatlanokkal fedezett projekthitel-állománynan magas volt a banki értékelések alapján növekvő értékű fedezetek aránya, ami a piaci folyamatokkal ellentétes tendencia, ezért fontos, hogy a hitelintézetek szorosan nyomon kövessék a fedezetbe vont ingatlanok értékének alakulását. Mindazonáltal mérsékli a bankrendszer kockázatait, hogy a szektor kereskedelmiingatlan-piaci kitettsége a 2008-as időszakhoz képest alacsony, és a portfólió minősége továbbra is megfelelő. Az MNB által preventív módon reaktivált rendszerkockázati tőkepuffer ugyancsak korlátozza az ilyen jellegű kockázatok felépülését.

A bankrendszer likviditása bőséges szintről tovább emelkedett, 2024 februárjában az operatív likviditási tartalék a betétállomány 72 százalékának felelt meg. A tavalyi év első felében tapasztalt vállalati és lakossági betétkiáramlás miatt emelkedő hitel/betét mutató év végére ismét 75 százalék alá mérséklődött, amihez a negyedik negyedévben már a háztartási betétállomány bővülése is hozzájárult.

Egy számjegyű maradhat a hitelpiaci növekedés

A háztartási hitelállomány éves növekedési üteme 2023-ban 3 százalékos, a vállalati szektoré pedig 2024 elején 2 százalékos szinten érhette el mélypontját. 2023-ban az új szerződéskötések értéke a vállalati szektorban stagnált, a háztartásiban pedig csökkent éves összevetésben, az utóbbi azonban a negyedik negyedévben már élénkült. A hitelezési aktivitás megfelelt a gazdaság ciklikus pozíciójának, 2024-ben pedig a kereslet élénkülését várják a bankok, köszönhetően a dezinflációs folyamatok miatt erősödő fogyasztói bizalomnak és a gazdasági növekedési kilátások javulásának. 

Ezzel együtt a hiteldinamika az MNB előrejelzése szerint mindkét szegmensben egy számjegyű maradhat 2024-ben.

Továbbra is jó a hitelportfólió minősége

A hitelportfóliók minősége továbbra is megfelelő. A vállalati NPL-ráta 3,8 százalékon, historikusan alacsony szinten stagnált. A háztartási szektorban a nemteljesítő hitelek aránya a fizetési moratórium kivezetése óta a felére, 2,4 százalékra csökkent 2024 február végére, amihez a korábban moratóriumban lévő ügyletek teljesítővé történő visszasorolása és az aktív banki portfóliótisztítás járult hozzá. A bankrendszer tőkehelyzete megfelelő, a szabad tőke szintje a 2024-ben hatályos pufferkövetelményeket figyelembe véve is kielégítő.

A stresszteszt eredményei alapján a hazai hitelintézeti szektor egy súlyos sokk bekövetkezése esetén is teljesítené a likviditási és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói követelményeket. A szektor hitelezési képessége és ezen keresztül a gazdasági növekedést támogató szerepe még egy nagyon alacsony valószínűséggel bekövetkező, súlyos sokk után is fennmaradna

– állapítja meg a jelentés.

 

Az év első harmadában is szép az eredmény

Az MNB kedden közzétett statisztikái szerint a hitelintézeti szektor – a külföldi fióktelepek nélkül számítva – 613,5 milliárd forintos, adózott eredményt ért el az év első négy hónapjában, ami közel 80 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 341,6 milliárdnál. A kamatbevételeknél viszont már jelentős, 15,5 százalékos csökkenést mutatott a statisztika, igaz, ezzel párhuzamosan a szektor kamatkiadásai is csaknem az ötödükkel – 1540 milliárd forint környékére – csökkentek. Figyelemre méltó egyébként, hogy a személyi jellegű kiadások tavaly jellemző, gyors növekedése jelentősen lelassult a szektorban: az első négy hónapra ezen a soron 202,3 milliárd forintot mutatott ki az MNB, 4,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.