BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cherries,Before,Harvest,In,Valais,,Switzerland

Érik a cseresznye – lehet fára mászni!

Itt a cseresznyeszezon! Május közepétől már elérhető a korai fajta, nagyobb mennyiség azonban csak június elejétől lesz a piacokon. Idén 12 ezer tonna termésmennyiség várható Magyarországon.

A megszokottnál korábban indult a hazai cseresznyeszezon. A korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiség azonban csak június elején kerül majd piacra.

érik
Érik a korai cseresznye / Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) piaci körképe szerint idén az átlagosnál jobb termés várható. A termésmennyiséget azonban az időjárás még befolyásolhatja, mint az áprilisi fagykár vagy az érési időszakban lehulló csapadék.

A lehulló csapadéktól kireped a cseresznye, így bármilyen további felhasználásra alkalmatlanná válik. A repedését követően a sebzésen keresztül fertőző gombabetegségek teszik tönkre a gyümölcsöt. 

Általánosságban elmondható, hogy az enyhe telet követően a virágzás időszakában a szokottnál melegebb volt. A termékenyülési időszakban viszont régiónként hűvösebb időjárás következett, ami akadályozta a méhek tevékenységét.

Országos tavaszi fagykár nem érte az ültetvényeket, csak

Zalában és Szabolcsban okozott komolyabb károkat a fagy.

Magyarországon a jó években általában 10˜15 ezer tonna körüli cseresznyetermést takarítanak be, idén 12 ezer tonna körüli mennyiség várható – jelezte a NAK és a FruitVeb.

Most a Bigarreau Burlat és a Valerij Cskalov érkezik a piacokra, a Nimba szürete pedig már megkezdődött. Délen pedig most kezdődik a Vera és a Carmen szedése. 

Jelentős mennyiségű cseresznye csak június elejétől lesz a piacokon, a késői érésű fajták június végéig lesznek elérhetők.

A legnagyobb termőterület, a hazai cseresznyetermesztés mintegy 25 százaléka, Pest vármegyében található, de Bács-Kiskun, Jász- Nagykun-Szolnok, a Dunántúlon Fejér és Zala vármegyék, északon Borsod-Abaúj- Zemplén, keleten pedig Heves vármegye is meghatározó.

A cseresznyeexport várhatóan átlagosan évi ezer tonna körül alakul, ami elsősorban a környező országokba és a Baltikumba irányul. A cseresznyeimportunk ezzel szemben évi 2-3 ezer tonna, amely javarészt Törökországból jön a hazai idény alatt. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.