BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GVH: Megtéveszthették az egészséges életmód iránt érdeklődő fogyasztókat

A Gazdasági Versenyhivatal szerint több vállalkozás 2022. január 1-jétől étrend-kiegészítőket, élelmiszereket, kozmetikai termékeket, valamint orvostechnikai eszközöket olyan egészségre vonatkozó állításokkal népszerűsített, amelyek megalapozottságát valószínűsíthetően nem tudják igazolni. Vizsgálat indult.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az egészségre gyakorolt hatásokról szóló állításokkal téveszthette meg a fogyasztókat a Natur Tanya – olvasható a hivatal közleményében. Mint írják, versenyfelügyeleti eljárást indítottak a Natur Tanya Hungary Kft. és a Naturweb Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. 

natur tanya
A GVH gyanúja szerint a vállalkozások több, a weboldalaikon reklámozott termékkategória esetében is megtévesztik a fogyasztókat / Fotó: Natur Tanya Facebook

A GVH gyanúja szerint a vállalkozások több, a weboldalaikon reklámozott termékkategória esetében is megtévesztik a fogyasztókat az egészségre, betegségek megelőzésére, illetve gyógyítására vonatkozó állításokkal. A Gazdasági Versenyhivatal szerint a vállalkozások 2022. január 1-jétől étrend-kiegészítőket, élelmiszereket, kozmetikai termékeket, valamint orvostechnikai eszközöket 

olyan egészségre vonatkozó állításokkal népszerűsítették, amelyek megalapozottságát valószínűsíthetően nem tudják igazolni, továbbá tiltott vagy valótlan gyógyhatás állításokat alkalmaztak.

A nemzeti versenyhatóság emellett azt is észlelte, hogy az állítások közzétételével 2022. január 1-jétől kezdődően, a vállalkozások kereskedelmi gyakorlata valószínűsíthetően nem felelt meg a szakmai gondosság követelményének. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés(ek) bizonyítására irányul – írják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.