BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tiszaújváros, 2024. május 14.Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja (b-j) a Mol Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Vezető vegyipari hatalommá válhat Magyarország – átadták a Mol csoport új poliolkomplexumát

Megvalósult a Mol csoport eddigi legnagyobb organikus beruházása. Tiszaújvárosban épült meg a poliolkomplexum 1,3 milliárd euróból. A beruházás 2018-ban indult, a kész üzem várhatóan régiónk piacvezető vegyipari vállalatává teszi a Mol csoportot. Az átadóünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

Régiónk piacvezető vegyipari vállalatává válhat a Mol, a Thyssenkrupp együttműködésével felépült poliolkomplexumnak köszönhetően. Ez a Mol csoport eddigi legnagyobb organikus beruházása. A tiszaújvárosi létesítmény átadó ünnepségén a Mol csoport elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt mellett Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Hernádi Zsolt, Mol-csoport elnök-vezérigazgató
A Mol csoport elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a poliolkomplexum átadóünnepségén / Fotó: VG

Ipar nélkül a nemzet félkarú óriás – idézett Kossuth Lajostól Hernádi Zsolt. Kiemelte, hogy a vállalat tiszaújvárosi beruházása az újkori Magyarország egyik legnagyobb fejlesztése. Hernádi emlékeztetett, hogy Magyarország még hisz benne, hogy az európai országoknak a saját iparukra kell koncentrálni. Szerinte a skandináv vagy német ipari vállalatok már nem Európára koncentrálnak, hanem „ipartalanítják” a kontinenst.

Mit érne Európa a svéd acél vagy a német autók nélkül?

– tette fel a költői kérdést Hernádi Zsolt. Hozzátette, hogy a most elkészült beruházás nemcsak a Mol csoport eddigi legnagyobb beruházása, hanem annak a jele, hogy az európai ipar még megmenthető.

A poliolkomplexum az egész régió vegyiparában új korszakot indít. Mi leszünk a régió első olyan vállalata, amely a nyersolajtól a poliol előállításáig egy kézben tartja a gyártási folyamatot. Ez megerősíti a régió ellátásbiztonságát és az ország szuverenitását

– mondta az elnök-vezérigazgató.

Európa egyik vegyipari fővárosa lett Tiszaújváros

Mérföldkő Tiszaújváros életében a Mol csoport poliolkomplexuma

– mondta Tiszaújváros országgyűlési képviselője, Koncz Zsófia. Szerinte ezzel a beruházással Tiszaújváros egy kicsit minden magyar otthonba beköltözik. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy a poliol gyakorlatilag az életünk minden pontját átszövi, a termék pedig most már száz százalékban Magyarországon készülhet el.

A régió vegyipari fővárosa lett Tiszaújváros

– mondta Koncz Zsófia. A képviselő a poliolkomplexum átadóünnepségén háláját fejezte ki a Mol csoportnak, amiért beruházásukkal segítenek felvirágoztatni a várost, illetve a térség legnagyobb munkaadójaként támogatják a helyieket.

Orbán Viktor szerint Hernádi Zsolt a magyar Jockey Ewing

Pár évente ide jövünk Hernádi Zsolttal, és átadunk egy új gyárat

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az átadóünnepségen. A kormányfő szerint ez egy régi jó szokásuk a Mol csoport elnök-vezérigazgatójával. Hozzátette, hogy amikor a Mol fejlesztésre adja a fejét, akkor csakis világszintű technológiát használ, most például a német Thyssen révén.

Tiszaújváros, 2024. május 14.Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja (b-j) a Mol Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor szerint kezünkbe kell vennünk a saját sorsunkat / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Mol csoport Magyarország egyik legnagyszerűbb cége, amelyre a nehéz időkben is mindig számíthatott az ország. Húsz évvel ezelőtt a Mol csakis a kőolaj-kereskedelemmel foglalkozott, a nyersanyagot felvásárolta és továbbértékesítette, de azóta nagyot változott a világ. Hernádi Zsolt vezetésével a Mol régiós terjeszkedésbe kezdett, új üzemeket épített, belefogtak a hulladékgazdálkodásba, és még sok más területen megvetették a lábukat

– mondta a miniszterelnök.

Feljebb kell lépni a termelési láncban, ezt pedig a Mol megtette. Tiszaújvárosban egy olyan komplexumot hozott létre, ahol a poliol-előállítás minden lépését képesek véghez vinni. A poliol a műanyaggyártás svájci bicskája, gyakorlatilag bármire jó. Ez egy egyszerű képlet, amit mégis kevesen képesek véghez vinni. A Mol viszont képes volt rá

– folytatta ünnepi beszédét a kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette, hogy hazánk szuverenitásának védelmében a saját kezünkbe kell vennünk az energiaellátásunkat. Ebben hatalmas szerepe van a Mol csoportnak, hiszen a vállalat még új olaj- és földgázlelőhelyeket is felfedez.

Hernádi Zsolt a magyar Jockey Ewing

– mondta viccesen a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy az energiaellátás biztosítása a magyar kormány egyik legfontosabb feladata, ezért a Mol tevékenysége mellett további energiabeszerzési útvonalak kiépítésén dolgozik mind a fosszilis, mind a zöldenergia esetében.

Orbán Viktor szerint a magyar ipar már olyan nagy, hogy kinőtte országunk határait, ezért arra biztatja a hazai ipari cégeket, hogy terjeszkedjenek külföldön. Hozzák haza a profitot – mondta a kormányfő. Annak érdekében, hogy a magyar cégek minél jobban elterjedhessenek a világ minden pontján, a kormány egy olyan új programon dolgozik, amellyel több ezer magyar kkv-t fognak megtámogatni.

A miniszterelnök szerint az Európai Unióban zöldátállás címszó alatt Brüsszel próbálja leépíteni az európai ipart. Orbán Viktor értetlenségét fejezte ki, hogy az uniós döntéshozók miért az ipartól félnek, miközben a valódi veszélyt a háború jelenti.

A poliolkomplexum-beruházás részletei

A K&H Értékpapír korábbi elemzése szerint a poliolüzem éves szinten 150 millió dolláros EBITDA-eredménnyel járulhat hozzá a Mol csoport teljesítményéhez. Az 1,3 milliárd eurós beruházást 2018 végén indította el az olajtársaság, az Európai Bizottság által is jóváhagyott projektet a magyar kormány 12 milliárd forint beruházási támogatással és 28 milliárd forint adókedvezménnyel támogatta. A Mol korábbi közleménye szerint a felépülő üzemkomplexum kapacitása évi 200 ezer tonna lesz, és mintegy kétszáz, hosszú távon fenntartható munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A beruházás révén a Mol csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Kelet-Közép-Európában. A létesítmény 35 hektáron fekszik, az ipartelep kialakításán 350 tervező dolgozott.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.