BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály: támogatjuk az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a magyar elnökség folytatni fogja az európai unió bővítésének előkészítését.

A jelenlegi háborús időkben a Nyugat-Balkán kulcsfontosságú szereplő mind Magyarország, mind Európa biztonsága szempontjából – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után Brüsszelben.

_VEZ635920240104 Budapest 
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatója a költségvetés helyzetér?l a Pénzügyminisztériumban.

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Varga Mihály: a magyar elnökség folytatni fogja az EU-bővítés előkészítését / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni országok már hosszú ideje várakoznak az uniós csatlakozásra, a térség új energiát, lendületet hozna az Európai Unióba. Varga Mihály kiemelte: az EU ez irányú bővítése javíthatja a teljes szövetség versenyképességét, miközben a határvédelem kérdésében is hathatós segítséget jelentene.

Ráadásul ezek az országok a bizottsági ajánlásoknak is egyre inkább eleget tesznek, amit a mai gazdaságpolitikai párbeszéd is alátámasztott, így hazánk támogatja a csatlakozási folyamat felgyorsítását – tette hozzá a pénzügyminiszter. Varga Mihály kitért arra is, hogy a kedden tartott gazdasági és pénzügyi témájú megbeszélésen a nyugat-balkáni államok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei is részt vettek. Az egyeztetésen az EU-t Magyarország, Lengyelország és Belgium képviselte. A pénzügyminiszter leszögezte: a magyar elnökség folytatni fogja az EU-bővítés előkészítését.

Varga Mihály: a keleti nyitás eredményei ma már világosak

A pénzügyminiszter a Taskenti Nemzetközi Befektetői Fórumon ecsetelte a keleti nyitás előnyeit. Varga Mihály szerint Magyarország híd Európa és Ázsia között.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.