BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

TOP 10: évek óta ugyanaz az egyetemváros vezeti a listát a világon

A napokban jelent meg a Quacquarelli Symonds legfrissebb rangsora, amely a világ legjobb egyetemvárosait listázza. Az első helyeken nemigen történt változás a korábbiakhoz képest. Magyar egyetemváros sajnos csak a középmezőnybe jutott be.

A Quacquarelli Symonds (QS) nemrégiben a világ mintegy 150 egyetemvárosát rangsorolta, azokat, amelyek lakossága meghaladja a 250 ezer főt. A rangsort  olyan szempontok alapján állították össze, hogy a város mennyire vonzó célpont a diákok számára, milyen helyezéseket értek el az ott található egyetemek a felsőoktatási rangsorokban, mennyire megfizethető, biztonságos, és mekkora a környezetszennyezés mértéke. De számít az is, hogy milyen lehetőségeket kínál a végzettek számára, valamint hogy milyen a külföldről érkező hallgatók aránya az egyetemvárosban.

egyetemváros
London évek óta vezeti a legvonzóbb egyetemvárosok listáját / Fotó: Shutterstock

Melyik a top 10 egyetemváros?

Az Eduline megnézte, a fent említett szempontok alapján melyik a tíz legvonzóbb, legélhetőbb egyetemváros. 

Az első helyen szereplő Londont tavalyhoz hasonlóan az idei QS-rangsorban is a második helyen Tokió, a harmadik helyen pedig Szöul követi, 

míg München egy helyezést javítva idén a negyedik helyre került. A top 10-ben szerepel még 

  • az ausztráliai Melbourne és 
  • Sydney, továbbá
  • Párizs,
  • Zürich,
  • Berlin és
  • Montréal.

London első helyezése évek óta változatlan, ami nem csoda, hiszen a városban 18 olyan egyetem található, amely rendre kiválóan szerepel a nemzetközi egyetemi rangsorokban, köztük az idei QS-rangsorban 2. helyezést elért Imperial College London és a 9. helyen szereplő UCL (University College London). 

Bár megélhetés szempontjából kifejezetten drágának számít, és a Brexit óta a tandíjak összege is emelkedett, a külföldi diákok számára továbbra is vonzó és kedvelt célpont, 

ahová nem csupán Európából, de Ázsiából, Afrikából és az amerikai kontinensről is szívesen érkeznek.

Az Eduline érdekességként említi meg, hogy amerikai egyetemváros idén nincs a tíz legjobb között. Az MIT-nak (Massachusetts Institute of Technology) és a Harvadnak is otthont adó Boston idén csak a lista 16. helyét szerezte meg, tavalyhoz képest több mint 3 ponttal és 6 helyezéssel romlott a teljesítménye.

Hol találhatók a listán a régió egyetemvárosai, és hol Budapest?

Régiónkat tekinve, bár tavalyhoz képest két helyezést rontott, még mindig a lista elején szerepel a szomszédos főváros, Bécs, amely idén a rangsor 14. helyére került. Ezzel a németországi München után Bécs a kelet-közép-európai térség legvonzóbb célpontja, ami sokkal megfizethetőbb, mint a lista elején szereplő metropoliszok, és a tandíjak is jóval olcsóbbak, mint Londonban, Tokióban vagy Szöulban.

Magyar egyetemváros egyelőre nincs az élen, de tavalyhoz képest hét helyezést javított, idén a 63. helyet megszerezve Budapest, amelyet jelenleg huszonhárom hellyel megelőz a 40. helyen található cseh főváros, Prága és az 58. helyen teljesítő lengyel főváros, Varsó is. 

Miért lehet vonzó Budapest?

A világviszonylatban és Európában is a középmezőnyben szereplő 

Budapest és a kelet-közép-európai régió még így is olyan városokat utasított a háta mögé, mint Helsinki, Oslo, Graz, Athén és Valencia.

Kiemelik, hogy a magyar főváros több lista szerint is a világ legélhetőbb városai közé tartozik, és tandíjak szempontjából is kifejezetten kedvező, ráadásul rengeteg színház, múzeum, romkocsmák, kávézók és a Slingo által a világ legjobb fesztiváljának választott Sziget is várja az itt tanuló egyetemistákat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.