BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LUS_7954

Elárasztották a külföldiek Magyarországot májusban

A vendégéjszakák száma 13, a vendégeké 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest 2024 májusában a turisztikai szálláshelyeken, ahol 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A magán- és egyéb szálláshelyeken 36 százalékkal nőtt a forgalom. Az árbevétel pedig összességében folyó áron 20 százalékkal volt magasabb a vendégforgalom kiugró növekedése nyomán ekkor a szektorban – derül ki a KSH pénteki gyorsjelentéséből.

A turisztikai szálláshelyeken májusban a vendégek száma 18 százalékkal, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, míg január–május között a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,9 százalékkal, a külföldieké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – áll a KSH pénteki gyorsjelentésében, amely sokkal jobb helyzetet tükröz, mint az előző havi.

Carefree,Young,Asian,Traveler,Woman,Relax,On,Bed,In,Hotel
Fotó: Shutterstock

Mi történt májusban?

  • A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 88 milliárd forint volt, folyó áron 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 15 százalékkal kevesebbet, 3,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Tizedével több volt a belföldi vendég

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 822 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 583 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az utóbbiak 69 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött

belföldivendég-éjszakák száma 9,4 százalékkal meghaladta a 2023. májusit. 

A belföldivendég-éjszakák száma a Sopron–Fertő turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (13 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (9,4 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 19, a Balatonnál 5,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

Ugrásszerűen nőtt a beutazó turizmus

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 21 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 789 ezer vendég mintegy 2 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 559 ezer vendéget és közel 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Az utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 18 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 36 százalékkal nőtt 2023 májusához mérten. 

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Gyulán és térségében bővült (84 százalékkal), a leginkább pedig a Pécs–Villány turisztikai térségben esett vissza (16 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 29, Budapesten 21 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Az első öt hónap mérlege

A turisztikai szálláshelyeken 9,1 százalékkal több, összesen mintegy 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13 százalékkal több (6,4 millió, illetve 7,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken – közölte a KSH.

A témában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Könnyid László nyilatkozott a Világgazdaság turisztikai podcastjében, az Óperenciában. A teljes beszélgetést meghallgathatják itt:

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.