BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gátat építenek az óvodánál, mentik az állatokat

A jáki óvodánál gátat építenek, Gasztonyban pedig már mentik az állatokat. Megduzzadtak a patakok és a folyók vizei Vas vármegyében – az elmúlt napok esőzései megtették a hatásukat. Rendkívüli közleményt adott ki az Országos Vízügyi Igazgatóság is a Rába menti esetleges árvíz veszélye miatt. Éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, a védekezéshez kérik a körmendi lakosság segítségét.

Komoly gondokat okoznak az elmúlt napok esőzései. Megduzzadtak a patakok és a folyók vizei Vas vármegyében. A jáki óvodánál gátat építenek, Gasztonyban pedig mentik az állatokat – írja a Vaol.

gát
Gátat építenek a jáki óvodánál, Gasztonyban mentik az állatokat / Fotó: Szendi Péter

Várják az önkénteseket, civil szervezeteket, a Rábán aluli városrész lakóit a régi Rába híd Halász csárda felőli oldalánál. A Rábától induló kerékpárúton szükséges nyúlgát kiépítésénél számítanak a segítségükre – olvasható Körmend honlapján.

Riasztást adtak ki Vas vármegyére

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat – írja a HungaroMet.

Állatokat mentenek Gasztonyban

Nagy Miklós, Gasztony polgármestere tájékoztatta a Vaolt, hogy vasárnap kora este a Vörös-patak elkezdett visszafolyni. A társuló belvíz miatt a település alsó része víz alá került. Ha így megy tovább, akkor az elektromos hálózatot is eléri a víz, ami pedig áramkimaradást okoz.

Lezárják a Rába-hidat Körmendnél

Körmend polgármestere 480 centiméteres vízállásnál elrendeli a híd lezárását és lesúlyozását, mert nem akar kockáztatni. 

Körmenden is rendkívüli közleményt adott ki az Országos Vízügyi Igazgatóság. Több százan indultak védekezni. Hétfő hajnaltól a korábbi viharok után Nyíregyháza térségében jelentős korlátozások vannak a vasúti közlekedésben. Az egyik vonalszakaszon a felsővezeték helyreállítása hosszabb ideig is eltarthat – adta hírül a Mávinform.

Egyhavi eső zúdult le, ma rekordvízszint jöhet

Az elmúlt időszakban több kisebb-nagyobb árhullám vonult le a Rábán, a most érkező újabb víztömeg ezért már nem tud beszivárogni az átnedvesedett talajba, miután az előre jelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 milliméter hullott le hirtelen a folyó vízgyűjtőjére felhőszakadásként. Hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő eső hullott, ami előbb patakokon – mint a Pinka, Strém, Lapincs – okozott rendkívüli vízszintemelkedéseket, az elmúlt órákban pedig már magán a Rábán is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.