BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cropped,Close,Up,Woman,Hand,Shopping,At,Supermaket,Put,Credit

Tényleg jól alakult az első negyedév – a KSH megerősítette a kellemes GDP-adatokat

Már az első becslés is kellemes meglepetés volt, és szerencsére a számokat második jelentésében is megerősítette a Központi Statisztikai Hivatal. Azaz a vártnál jobban alakult 2024 első negyedévében a bruttó hazai termék, a GDP mutatója.

Április végén ugyan meglepetést okozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése 2024 első negyedévének GDP-jéről, ám a jó hír, hogy a számok stimmeltek: a második jelentés megerősítette, hogy a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, az előző negyedévihez képest pedig 0,8 százalékkal emelkedett.

GDP
Tényleg jól alakultak az első negyedévben a GDP / Fotó: Gorodenkoff

A KSH részletezése szerint a GDP-növekedéséhez a végső fogyasztás 1,8 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 3,7 százalékponttal lassította. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,1 százalékponttal bővítette a gazdasági teljesítményt. A jelentés sarokpontjai továbbá:

  • A termelési oldalon a szolgáltatások teljesítménye 1,7, az építőiparé 1,1 százalékkal nőtt. Az ipar teljesítménye 0,1, a mezőgazdaságé 10,2 százalékkal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene stagnált, míg a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,4, a közösségi fogyasztásé 0,9 százalékkal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,9 százalékkal visszaesett.
  • A külkereskedelemben az export és az import volumene összességében csökkent (0,2, illetve 1,1 százalékkal).

Kellemes meglepetés volt az első GDP-becslés

A KSH április végén közölt első becslése szerint az év első három hónapjában a GDP a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, 

a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az előző negyedévhez képest a növekedés 0,8 százalékos volt.

Ezt erősítette meg a keddi második jelentés.

Mivel a Világgazdaságnak előzetesen nyilatkozó elemzők éves bázison 1 százalékos, míg negyedéves alapon 0,5 GDP-bővülést jósoltak áprilisban, így a tényleges KSH-adat meglepetésnek számított, ami azért is örömteli, mert ekkora növekedést legutóbb a 2022 harmadik negyedévében, másfél éve mértek.

Cropped,Close,Up,Woman,Hand,Shopping,At,Supermaket,Put,Credit
Már nem csökken a háztartások fogyasztása sem / Fotó: Shutterstock

Az elmúlt két év inflációs sokkja után hiába kezdtek el emelkedni a reálbérek tavaly szeptemberben, a lakosság óvatossági motívuma az elmúlt időszakban is erőteljes volt. Ezzel párosult az ipar és a külkereskedelem tavaly év végi lendületvesztése, ami együttesen azt eredményezte, hogy a harmadik negyedévben beindult növekedésből stagnálásba kapcsolt vissza a hazai gazdaság.

Ezek után nem volt váratlan, hogy csökkentette a kormány is az idei növekedési várakozását.

Már márciusban elengedte a kormány az idei célját

Az első kéthavi ipari és külkereskedelmi adatok késztették a kormányt növekedési tervének újragondolására. A német gazdaság és a külső kereslet gyengélkedése miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) március közepén húzta le a korábbi 4 százalékról 2,5 százalékra a GDP-bővülést. 

A nemzetgazdasági miniszter többek között a német ipar problémáival indokolta a döntést, ami az exporton keresztül is negatívan befolyásolja a hazai ipar és gazdaság kilátásait. 

Nagy Márton a Világgazdaságnak adott interjújában később azt mondta: összességében pozitív kép rajzolódik ki a magyar gazdaságról, szerinte a növekedést mindenki érezni fogja. Egy későbbi eseményen pedig arról beszélt, hogy az első negyedévben mind éves, mind negyedéves bázison növekedést vár, mivel a belső fogyasztás helyreállásának látható jelei vannak.

A második negyedév teljesítményéről az első becslését július 30-án teszi majd közzé a KSH.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.